Miten tunnistat täin?

Päätäi on 2–3 millimetrin mittainen, hiukan läpikuultava siivetön hyönteinen. Täin muna eli saivare on mannaryynimäinen ja rusehtava. Täitä ja saivareita voi olla päänahasta hankala havaita, mutta täikamman avulla ne saadaan paremmin näkyville.

Mitä oireita täi aiheuttaa?

Täin purema aiheuttaa kutinaa hiuspohjassa. Puremasta jää pistemäinen, punoittava jälki. Jos kutisevaa kohtaa raavitaan, siihen tulee helposti märkärupi. Täi voi myös elellä hiuksissa aiheuttamatta oireita.

Miten täit häädetään?

Täiden häätämisessä pitää toimia huolellisesti ja viedä hoito loppuun asti. Muutoin täistä voi seurata pitkäaikainen riesa.

Täit kannattaa häätää shampoolla, joka hoitaa akuutin ongelman eli tappaa täit ja saivareet sekä ehkäisee uudet täitartunnat.

Shampoopesun lisäksi hatut, kaulaliinat ja vuodevaatteet on pestävä 60 asteessa tai laitettava pakkaseen. Hiuksiin jääviä saivareiden tyhjiä munankuoria voi kammata pois tiheäpiikkisellä täikammalla. Tyhjät munankuoret eivät kerro hoidon epäonnistumisesta, vaan niitä voi olla hiuksissa viikkoja hoidon jälkeen. Jotta täit eivät tartu uudelleen, kaikki täitä saaneet perheenjäsenet tulee hoitaa kerralla.

Jos täiden puremat ovat aiheuttaneet märkärupea tai ihottumaa, näitä hoidetaan kuten märkärupea ja ihottumaa hoidetaan muutoinkin.