Hengitystieinfektiot ovat ylivoimaisesti yleisin syy lasten lääkärikäynteihin. Lasten hengitystieinfektioiden taustalla on useimmiten virus. ”Lasten infektiot ovat tavallisesti virusperäisiä hengitystieinfektioita, jotka eivät vaadi antibioottihoitoa. Tällaisia infektioita ylihoidetaan antibiooteilla turhan usein. Esimerkiksi bronkiittidiagnoosia käytetään usein yskästä. Se ei vaadi antibioottihoitoa”, HUSin lasten infektiolääkäri Tea Nieminen huomauttaa.

Lapsen kuumeen syy pitää aina tutkia

Kuumeen syy pitää tutkia, jos lapsella on kuumetta mutta ei hengitystieinfektiota. ”Jos lapsella on kuumetta 40 astetta, on syytä epäillä bakteeri tulehdusta. Erityisesti tapauksissa, joissa lapsella on ensin ollut virustauti ja lämpöilyä, sen jälkeen hän on ollut toipumaan päin, mutta yhtäkkiä nousee uusi kova kuume, kyse on usein bakteeritulehduksesta.”

Myös pojilla voi olla virtsatietulehduksia

Virtsanäyte kertoo, onko lapsella virtsatietulehdus. Niemisen mukaan kannattaa huomioida, että myös pienillä pojilla on virtsatietulehduksia. Vanhemmilla lapsilla virtsatietulehdukset ovat epätodennäköisempiä, jos niitä ei ole ollut aiemmin. Pienten lasten uloshengitysvaikeudet ovat sen sijaan epätyypillisiä oireita. Niitä voi olla vaikea huomata, koska oireet eroavat aikuisten oireista.

Teksti: Hasse Härkönen