1. Kuiva iho rakastaa rasvaa

Vastasyntyneiden yleisimmät iho-ongelmat ovat ihon herkkyys, kuivuus ja hilseily. Vauvan iho onkin syytä rasvata runsaalla rasvalla. Bakteerit nimittäin viihtyvät ärtyneellä iholla.

2. Kortisonia ei pidä pelätä

Imeväisikäisten yleisimpiä iho-ongelmia ovat sopimattoman ruoka-aineen aiheuttamat ihottumat, vaippa-alueen ihottumat ja tulehdukset sekä päänahan karsta. Vaippa-alueen ihottumaa voi olla tarpeen hoitaa myös kortisonivoiteella, antimikrobisella voiteella tai näiden yhdistelmävoiteella. Kortisonin käyttö on paikallaan, kunhan sitä käyttää hallitusti ja jaksoittain korkeintaan kaksi viikkoa kerrallaan.

3. Herkkäihoisuus, ihotulehdukset ja ontelosyylät yleisimmät ongelmat

Kolmevuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla yleisimmät iho-ongelmat ovat herkkäihoisuus, ihotulehdukset ja ontelosyylät. Ontelosyyliä ilmaantuu erityisen herkästi kuiva- ja atopiaihoisille. Niitä voi yrittää ehkäistä rasvaamalla ihoa säännöllisesti.

4. Vaatteet ja pyykinpesuaineet voivat ärsyttää ihoa

Myös vaatteiden materiaalit tai pyykinpesuaineet voivat ärsyttää lapsen ihoa. Hyvä perussääntö on pestä kaikki ihoa koskettavat vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa ja käyttää herkkäihoisten pesuaineita.

Asiantuntijana neuvolalääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Hanna Salmenpohja.