Miten tunnistan kihomadon?

Kihomato on vajaan sentin mittainen ja muistuttaa valkoista langanpätkää, joka kiemurtelee. Niitä voi havaita peräaukon suulla.

Minkälaisia oireita kihomadot aiheuttavat?

Kiemurrellessaan kihomato aiheuttavat kutinaa peräaukon suulle. Myös kihomadon munat aiheuttavat kutinaa. Kutinaa ilmenee etenkin öisin ja iltaöisin.

Kihomadot voivat myös altistaa virtsatieinfektiolle. Aina kihomadot eivät kuitenkaan aiheuta oireita.

Miten kihomatotartunta tulee hoitaa?

Koko perheen tulee ottaa samanaikaisesti kihomatojen häätöön tarkoitettua lääkettä.

Seuraavana päivänä vuodevaatteet tulee pestä 60 asteessa. Samalla kannattaa pestä lasten unilelut. Wc-tilojen hanat ja kahvat on myös hyvä pestä huolellisesti. Lääkekuuri tulee ottaa kahden viikon kuluttua uudelleen koko perheelle.

Kihomadot tarttuvat herkästi uudelleen. Alapään peseminen vähentää munien määrää. On tärkeää kiinnittää erityistä huomiota käsienpesuun ja pitää kynnet lyhyinä. Takapuolen raapimista tulee välttää.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Yleensä ei ole tarvetta mennä lääkäriin, sillä oireet on helppo tunnistaa ja hoitaa. Jos henkilöllä on oireita, mutta näköhavaintoa kihomadoista ei ole, asia voidaan varmistaa peräpään iholta otettavalla näytteellä.

Jos perheessä on vauva, kannattaa kysyä lääkäriltä lääkitsemisen tarvetta. Vauva ei välttämättä ole saanut tartuntaa, ja lasten turhaa lääkitsemistä on hyvä välttää.