1. Työikäisillä on monia työskentelytavoista tai olosuhteista johtuvia silmävaivoja

Taittoviat, yhteisnäön häiriöt ja kuivasilmäisyys yleistyvät iän myötä. Lisäksi silmien allergiaoireet ja luomitulehdukset voivat aiheuttaa jatkuvaa vaivaa. Jatkuessaan ne häiritsevät työntekoa ja voivat aiheuttaa myös muita terveysongelmia, kuten väsymystä ja päänsärkyä.

2. Muista ergonomia päätetyössä

Jos tuijotat päivän aikana useita tunteja näyttöpäätettä, silmäsi tarvitsevat välillä lepoa. Pidä taukoja ja katsele välillä kauas. Jos sinulla on ikänäköä, moniteholinssit eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu jatkuvassa päätetyössä. Niissä kapean alaosan kautta tiiraileminen voi pidemmän päälle aiheuttaa niskavaivoja. Toimistotyöläisellä olisikin hyvä olla erityiset työkäyttöön tarkoitetut lasit.

3. Silmien kuivuminen tuottaa muita silmävaivoja

Kuivasilmäisyyteen liittyy yleensä silmäpinnan tulehdus. Kuivassa silmässä kyynelfilmi ei kostuta silmää riittävästi. Lieviin oireisiin kannattaa kokeilla itsehoitotuotteena saatavia silmätippoja ja silmien ahkerampaa räpyttelyä. Jos näistä ei ole apua, tarvitaan lisäksi tulehdusta estävää lääkitystä.

4. Hyvä yleiskunto tukee myös silmien hyvinvointia

Riittävä uni, liikunta ja suomalainen monipuolinen ruokavalio tukevat silmien terveyttä. Omegojen saannin vuoksi tulisi syödä runsaasti rasvaista kalaa ja D-vitamiinin riittävästä saannista kannattaa huolehtia ravintolisien avulla.

5. Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Jos silmiä jatkuvasti kutittaa, särkee, punoittaa tai niissä on roskan tunnetta tai näkö on heikentynyt, on syytä lähteä lääkäriin. Samoin jos näkökenttään ilmaantuu jotakin häiritsevää, kuten mustia pisteitä, salamointia tai varjostuma. 

 

Artikkeli perustuu silmäallergologian dosentti, silmätautien erikoislääkäri Osmo Karin haastatteluun.