Miksi silmät kuivuvat?

Silmät kuivumisessa on kyse kyynelnesteen vähenemisestä tai sen koostumuksen muuttumisesta. Silmän tulisi pysyä kosteana 10 sekuntia räpäytysten välillä. Jos kyynelnesteen pintajännitys on huono, seuraa kuivumisoireita. Silmä voikin vetistää kuivuuttaan.

Myös ulkoiset ärsykkeet kuivattavat silmiä. Syksyllä ja talvella ulkona tuuli ja kuiva, kylmä ilma haittaavat silmien hyvinvointia. Keväällä katupöly ja kesällä voimakas aurinko rasittavat silmiä.

Mitä haittaa silmien kuivumisesta voi olla?

Silmien kuivuus voi aiheuttaa muita silmävaivoja. Kirvely, kutina, roskantunne, punoitus rähmiminen ja näöntarkkuuden vaihtelu ovat yleisimpiä silmän kuivumisesta seuraavia vaivoja. Kuivumisesta voi myös seurata toistuvia silmätulehduksia.

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

Jos silmien kuivuminen on seurausta muusta sairaudesta, juurisyyn hoitaminen voi auttaa myös silmien hyvinvointiin. Huolellinen luomi- ja silmätulehdusten hoitaminen on tärkeää.

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan oireiden mukaan. Kotikonsteina riittävä räpyttely, työn tauottaminen, ilmastoinnin säätö ja huoneilman kostutus voivat helpottaa oireita.

Kuivasilmäisyyden hoitoon on saatavilla monenlaisia silmätippoja, ja sopivimmat löytyvät usein kokeilemalla. Joskus silmätippa ei auta tai jopa ärsyttää silmää. Varsinkin pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä on suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia valmisteita. Uutta valmistetta kannattaisi ensin kokeilla vain toiseen silmään. Silmien kuivumisesta ei kannata kärsiä turhaan, koska useimmiten niitä voidaan hoitaa tai ainakin helpottaa.

Toisinaan syy-seuraussuhteet vaativat enemmänkin selvittämistä. Vaikeammat ongelmat kuuluvat silmälääkärin seurantaan ja hoitoon.