Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, jos lapsi ei osaa vielä puhua tai ilmaista, mistä paha olo johtuu. Toisinaan on myös vaikea erottaa kipua muusta epämukavuudesta. Usein itkun sävystä voi kuitenkin päätellä, johtuuko itku kivusta.

Lääkettä selkeään kipuun

Lapsen lievää kipua tulee hoitaa ensisijaisesti lääkkeettömillä keinoilla. Jos niistä ei ole apua, voi lapselle antaa kipulääkettä. Jos lapsi on perusterve ja kivulle löytyy selkeä syy, kuten hampaiden puhkeaminen tai rokotusreaktio, kipulääkkeen käyttö on kohtuullisen turvallista. Kun esimerkiksi korvatulehduskierteestä kärsinyt lapsi herää yöllä itkemään, syynä on todennäköisesti kipu korvassa. Hänelle voi antaa kipulääkettä tai korvapuudutetta, mutta seuraavana päivänä on käytävä lääkärissä varmistamassa kivun syy.

Puolivuotiaasta lähtien lapsella on käytössä samat lääkkeet kuin aikuisellakin. Lapselle sopivia kipu- ja kuumelääkkeitä ovat parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä reseptillä saatava naprokseeni. Alle kolmikuisen lapsen kipua ei kuitenkaan tule hoitaa lääkkeillä omin päin. Tulehduskipulääkettä ei tule antaa myöskään ripuloivalle tai oksentelevalle lapselle. Jos kipu pitkittyy, sille ei löydy syytä tai yleisvointi heikkenee, lapsi on syytä viedä lääkäriin.

Asiantuntijana Itä-Suomen yliopiston anestesiologian professori Hannu Kokki.

 

Tutustu Itsehoitoapteekissa tuotteisiin:

Burana 20 mg/ml oraalisuspensio