Kylmä, koho, kompressio on tuttu litania monelle. Kun nilkka muljahtaa jalkapallokentällä tai polvi vääntyy jumppatunnilla, on ensiapuohje ollut selkeä: sido napakasti esimerkiksi joustositeellä, nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle ja aloita kylmähoito esimerkiksi kylmäpussilla tai -hauteella. Näin on pyritty ehkäisemään pehmytkudosvamman aiheuttamaa turvotusta, sisäistä verenvuotoa ja kudosnesteen kertymistä vamma-alueelle.

Nyt KKK on korvattu uudella, kansainväliseen tutkimukseen perustuvalla PEACE & LOVE -ohjeistuksella. Se painottaa aktiivista kuntoutusta, joka on tärkeää lieviltäkin vaikuttavissa vammoissa.

”Ensin kudoksille annetaan rauhaa, sitten rakkautta eli sopivaa huoltavaa harjoittelua. Tämä eroaa aika paljon vanhasta ajatuksesta, että kun on laitettu kylmää ja nostettu koipi koholle, ollaan taas valmiita treenaamaan”, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Klaus Köhler Mehiläisestä.

Mikä urheiluvammojen ensiavussa on muuttunut?

Uudessa PEACE & LOVE -ohjeistuksessa suurimmat muutokset koskevat kylmähoitoa, tulehduskipulääkkeiden käyttöä ja vamman jälkeistä kuntoutusta.

Kylmähoitoa ja tulehduskipulääkkeitä tulee uuden suosituksen mukaan käyttää harkiten. Ennen niitä suositeltiin, koska ne hillitsevät vamman aiheuttamaa tulehdusreaktiota, jota aiemmin pidettiin liiallisena, jopa haitallisena. Nykyään ajatellaan, että tulehdusreaktio saattaa edistää paranemista.

Kylmähoidosta urheiluvammojen ensiapuna on luovuttu siksikin, että sen tehosta pehmytkudosvammojen hoidossa ei ole selkeää näyttöä. Lisäksi se voi heikentää vamma-alueen verenkierron palautumista.

Kylmähoitoa ja tulehduskipulääkkeitä urheiluvammojen hoitoon harkiten

Oletko hoitanut nyrjähtänyttä nilkkaa kylmäpakkauksella ja tulehduskipulääkkeillä? Ei syytä huoleen. Uusi suositus tarkoittaa, että kylmähoitoon ja tulehduskipulääkkeisiin ei tule tukeutua automaattisesti, vaan niihin kannattaa suhtautua harkiten.

Parasetamoli on pehmytkudosvammojen kivunhoidossa tutkitusti yhtä tehokasta kuin tulehduskipulääke, mutta sen käyttöön liittyy vähemmän esimerkiksi vatsahaittoja.

Tutustu Movex tuoteperheeseen

Toisaalta kylmähoitoa voi edelleen harkiten käyttää kivunlievitykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ammattilainen voi ohjeistaa kylmähoidon käyttöä sen mukaan, mistä pehmytkudosvammassa on kyse ja mitä kylmähoidolla voidaan saada aikaan, Köhler kertoo.

Jos kuntoilijan nilkka nyrjähtää tai polvi muljahtaa treeneissä, kipua voi ensihätään lievittää kylmäpakkauksella, jos muuta apua ei ole saatavilla. Keskeinen ero vanhaan ohjeeseen on se, että kylmää ei tule käyttää monta kertaa päivässä useiden päivien ajan.

Pehmytkudosvamman ensiapu – rauhoita ja ehkäise turvotus

Uudessa ohjeistuksessa pehmytkudosvamman hoito jakautuu kahteen vaiheeseen. Ensivaiheessa vamma-alue rauhoitetaan.

Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapuohjeita. Ne ehkäisevät kudosten sisäistä verenvuotoa ja turvotusta vamma-alueella ja nopeuttavat urheiluvamman paranemista.

Kipua voi edelleen ensihätään lievittää kylmäpakkauksella, jos muuta apua ei ole saatavilla.

Suojaa siis vamma-alue tukevalla sidoksella, joka estää alussa vääränlaista liikettä ja voi myös estää vamma-alueen turvotusta. Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle. Kohoasentoa voi vamman jälkeen pitää ainakin 10–20 minuuttia ja lähipäivinä aina, kun mahdollista.

Ensimmäisten päivien ajan vamma-alue tarvitsee lepoa, ettei lisävaurioita synny ja että verenvuoto kudoksiin pysyisi mahdollisimman vähäisenä. Vältä siis varausta kipeälle raajalle ja rajoita liikettä ensimmäisten päivien ajan.

Urheiluvamman hoito: aktiivinen liike tukee liikuntavammojen kuntoutusta

Kun akuutti vaihe on ohi, on aika lähteä liikkeelle. Nousujohteinen harjoittelu rauhoitteluvaiheen jälkeen on tarpeen, vaikka vamma tuntuisi lievältäkin, muistuttaa Köhler.

Sopiva kuormitus nopeuttaa vamman paranemista ja vamma-alueen rasituksensietoa. Lisäksi aerobinen harjoittelu parantaa normaalin verenkierron palautumista vamma-alueelle.

Klaus Köhlerin mukaan kuntoutusta ajatellaan usein liian suppeasti. Nyrjähtänyt nilkka ei kuntoudu entiselleen sillä, että tekee vain yksittäisiä liikkeitä vastuskuminauhalla ja tasapainolaudalla. Kyseessä on monen asian summa: puhutaan liikesuunnista, liikehallinnasta, tasapainoaistista ja lihasten aktivoitumisesta oikealla ajoituksella, Köhler listaa.

”Jos pystyy juuri ja juuri seisomaan yhdellä jalalla, on vielä pitkä matka siihen, että pystyy tekemään suunnanmuutoksia, nopeita pysähdyksiä, potkuja tai hyppyjä.”

Siksi kuntoutus tulee suunnitella huolella ja siihen tulee sitoutua.

”Kuntoutuksessa edetään nousujohteisesti niin, että rasitus on sopivalla tasolla kuntoutusvaiheeseen nähden. Tähän aina toivotaan nopeita keinoja ja oikoreittejä, mutta niitä ei ole. Jos haluaa saavuttaa hyvän tuloksen, kuntoutus pitää hoitaa huolella”, sanoo Klaus Köhler.

Liikuntavamman PEACE AND LOVE -ohjeistus

Sanat PEACE & LOVE tulevat englanninkielisistä sanoista. Keskeisen hoito-ohjeen voi edelleen tiivistää kolmeen koohon: kohoasento, kompressio ja varhainen kuntoutus.

Urheiluvamman ensiapu heti vamman jälkeen:

P - Protect. Suojele. Vältä varaamista vamma-alueelle ja rajoita liikettä.

E - Elevate. Kohota. Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle.

A - Avoid anti-inflammatory modalities. Harkitse. Käytä tulehduskipulääkkeitä ja kylmää kivunhoitoon harkiten.

C - Compress. Purista. Mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja verenvuotoa.

E - Educate. Ohjeista. Aktiivinen kuntoutus nopeuttaa paranemista.

Urheiluvamman hoito akuutin vaiheen jälkeen:

L - Load, kuormita. Aloita kuormittaminen heti oireiden salliessa.

O - Optimism. Pysy positiivisena. Myönteinen asenne edistää paranemista.

V - Vascularisation. Tue verenkierron palautumista. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja nopeuttaa paranemista.

E - Exercise. Harjoittele. Aloita kuntouttava ja uusia vammoja ehkäisevä harjoittelu.

Teksti: Anne Ventelä