Lapsen korvakivun oireet

Kun pieni lapsi herää yöllä itkemään korvakipua, kyseessä on yleensä välikorvatulehdus eli otiitti. Korvatulehdukseen viittaa kivun ja itkun lisäksi korvien hierominen. Välikorvatulehdus liittyy flunssaan ja alkaa yleensä, kun lapsi on sairastanut flunssaa muutaman päivän.

Lapsen korvakivun hoito

Kipua pitää hoitaa heti lääkkeillä. Lääkkeeksi kannattaa valita tulehduskipulääke, jota voi täydentää puuduttavilla korvatipoilla. Jos lapsen yleiskunto on hyvä ja hän rauhoittuu lääkkeen antamisen jälkeen, lääkäriin ei tarvitse lähteä yöllä. Korvatulehduksen varsinainen hoito ovat kuitenkin yleensä antibiootit, eikä hoitoa saa siksi jättää pelkkään kivun hoitoon ilman lääkärikäyntiä.

Korvatulehduksesta kärsivää lasta ei kannata viedä uimaan eikä lentokoneeseen. Uinti aiheuttaa pumppuliikettä korvassa, kun tärykalvo pullistuu ja palautuu. Pumppuliike ja lentomatkan nousu ja lasku tuntuvat todennäköisesti epämiellyttäviltä. Ulkoilla voi lapsen yleisvoinnin mukaan.

Milloin lääkäriin?

Vaikka korvan kipu rauhoittuisi lääkkeillä, lapsen korvat pitää käydä tarkistuttamassa lääkärin vastaanotolla. Muuten voi käydä niin, että kivunhoito vie oireet ja itse tulehdus jää hoitamatta.

Korvatulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla. Antibiootit saattavat nopeuttaa korvaoireiden häviämistä ja estää taudin pitkittymisen. Antibioottihoito ei ole aina välttämätön. Mikäli lapsen yleiskunto on hyvä, eikä lapsella ole yleisoireita, korvia voidaan seurata muutaman päivän ajan. Tällöin korvat on tarkistettava uudelleen 2–3 päivän kuluttua lääkärin vastaanotolla. Etukäteen ei nimittäin voi tietää, milloin vaiva paranee itsestään ja milloin ei. Koska korvakäytävät sijaitsevat lähellä aivoja, on tulehduksen aiheuttamiin riskeihin suhtauduttava vakavasti.

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri Ralf Nyman.