Aiheuttaja on yleensä nenänielusta korvaan johtava putkea pitkin sinne päässyt bakteeri, joka yhdessä virusinfektioon liittyvän limakalvoturvotuksen kanssa saa aikaan tulehduksen. Tällöin tärykalvon taakse välikorvaan alkaa kertyä märkää, joka saa aikaan painetta, kipua, korvan lukkiutumista ja tilapäisen kuulon alenemisen. Oireet alkavat tavallisesti 3-4 päivää nuhakuumeen alkamisen jälkeen ja usein illalla tai yöllä niin, että lapsi herää korvakipuun.

Raastavan korvakivun ensihoito

Lapsi hieroo korvaa tai valittaa sen olevan kipeä ja itkusta ei tahdo tulla loppua lainkaan. Ensiapuna raastavaan kipuun tarvitaan kivunlievitystä. Korvakipua voidaan lievittää sekä paikallisesti korvakäytävään annosteltavilla puudutetipoilla että varsinaisella kipulääkkeellä. Kipulääkkeistä parasetamolia tai ibuprofeenia sisältävät valmisteet ovat ensisijaisia ja puudutetippojen lisäksi niitä kannattaakin pitää aina kotona lapsen ikään sopivina valmistemuotoina. Puudutetipat vaikuttavat nopeasti ja taittavat pahimman kivun ennen kuin kipulääke ehtii vaikuttamaan. Kivun lakattua lapsi nukahtaa yleensä uudestaan ja aamulla voidaan sitten lähteä lääkäriin.

Kuinka puudutetippoja käytetään?

Puudutetipat sisältävät paikallisesti tärykalvoa ja korvakäytävää puuduttavaa sinkokaiinihydrokloridia. Tippapulloa kannattaa lämmittää kädessä hetki, niin lapsi ei säikähdä tippoja korvaan tiputettaessa. Kahdeksan tippaa tiputetaan kyljellään makaavan lapsen korvaan tarvittaessa 3-5 tunnin välein. Tiputuksen jälkeen lapsen tulisi olla noin 10 minuuttia kyljellään, jotta lääke ehtii puuduttamaan kipeän tärykalvon. Tippoja ei saa käyttää, mikäli korvasta vuotaa eritettä, tärykalvossa on reikä tai tärykalvoon on asennettu ilmastusputki. Korvat tulee tarkistuttaa lääkärillä silloinkin, vaikka kipu häviäisi kokonaan.