Mistä korvakipu johtuu?

Korvakivun syy selviää tarkemmin vasta lääkärin tutkimuksessa. Usein korvakipu johtuu välikorvan tulehduksesta, joka puolestaan on tyypillinen flunssan jälkitauti. Välikorvan tulehdus on lapsilla yleinen vaiva.

Miten korvakipua tulisi lievittää?

Paine välikorvassa voi helpottua pystymmässä asennossa eli esimerkiksi nostamalla sängyn päätyä ylöspäin. Lapsen korvakipua kannattaa hoitaa suun kautta esimerkiksi ibuprofeenia tai naprokseenia sisältävällä, lapselle sopivalla annostelulla tulehduskipulääkettä. Lisäksi kivunlievitystä voi tukea korvakäytävään annosteltavilla puudutetipoilla.

Kipua kannattaa aina hoitaa. Pelkkää kuumelääkettä ei suositella, sillä kuume on osa kehon normaalia infektiopuolustusta.

Jos kyse on vakavasta bakteeritaudista kuten aivokalvontulehduksesta, vointi laskee koko ajan lääkkeestä huolimatta ja lapsi tulee viedä viipymättä lääkäriin.

Milloin tulee lähteä lääkäriin?

Lapsen korvakipu tulisi aina tutkituttaa lääkärilä. Usein lapsen korvakipu alkaa yöllä. Lapsi tulee viedä lääkäriin jo yöllä, jos oireet ja lapsen vointi antavat vanhempien mielestä erityistä aihetta huoleen. Jos erityistä huolta ei ole, lapsen voi viedä lääkäriin aamulla.

Alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume tai infektio on aina huolestuttava ja lapsi tulee viedä heti lääkärin tutkittavaksi. Näin pieni on toiminnoiltaan erilainen ja häntä ei tule pitää kotihoidossa edes lyhytaikaisesti.