Korvakipua pitää hoitaa heti lääkkeillä ja viedä lapsi viimeistään aamulla lääkäriin. Mutta milloin korvatulehdus vaatii rauhoittuakseen antibiootit? Lue lastentautien erikoislääkäri Ralf Nymanin neuvot.

Noin vuoden ikäinen lapsi on ollut jo muutaman päivän flunssassa: nuhainen, yskäinen ja kuumeinen. Hänen vatsansa on ollut sekaisin, eikä ruoka ole maistunut. Kolmannen päivän iltana pienokainen nukahtaa normaalisti mutta herää keskellä yötä itkemään ja hieromaan korvaansa.

Yleinen välikorvatulehdus eli otiitti

Jos itkun aiheuttajaksi paljastuu kipeä korva, kyseessä on yleensä äkillinen välikorvatulehdus eli otiitti, tietää lastentautien erikoislääkäri Ralf Nyman, lukuisia tapauksia nähneenä.

Otiitti kiusaa eniten 6–24 kuukauden ikäisiä pikkulapsia: vuoden ikään mennessä noin 40 prosenttia ja kahden vuoden ikään mennessä jo noin 70 prosenttia lapsista on sairastanut vähintään yhden välikorvatulehduksen. Arvion mukaan Suomessa todetaan joka vuosi suunnilleen puoli miljoonaa äkillistä välikorvatulehdusta. *)

Välikorvatulehduksen alkusyy on miltei aina virusten aiheuttama hengitystieinfektio eli lapsella on myös flunssan oireita. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan suurin osa välikorvatulehduksista on kuitenkin bakteerien ja virusten yhdessä aiheuttamia tulehduksia. *)

Korvatulehdus: lääkitys ja lääkärin tarkastus

Erikoislääkäri Ralf Nymanin mukaan välikorvatulehduksen hoidossa pätevät vanhat tutut säännöt. “Ensisijainen hoito on kivunlievitys”, hän opastaa. Lääkäriin ei tarvitse lähteä heti yöllä, vaan lapsen kipua voi lievittää suun kautta otettavilla tulehduskipulääkkeillä ja niitä täydentävillä korvatipoilla.

Vaikka korvan kipu rauhoittuisi lääkkeillä, lapsen korvat pitää käydä tarkistuttamassa aamulla lääkärin vastaanotolla. ”Muuten voi käydä niin, että kivunhoito vie oireet ja itse tulehdus jää hoitamatta”, Nyman sanoo.

Antibiootit ja korvatulehdus

Korvatulehdusta ei välttämättä tarvitse hoitaa antibiooteilla, mikäli lapsen yleiskunto on hyvä, eikä lapsella ole yleisoireita, kuten kuumetta tai nuhaa.  ”Tällöin korvat on kuitenkin tarkistettava uudelleen jo 2–3 päivän kuluttua lääkärin vastaanotolla.”

Etukäteen ei kuitenkaan voi tietää, milloin vaiva paranee itsestään ja milloin ei. Koska korvakäytävät sijaitsevat lähellä aivoja, on tulehduksen aiheuttamiin riskeihin suhtauduttava vakavasti, erikoislääkäri Nyman muistuttaa. ”Mikäli päädytään antibiootittomaan hoitoon ja potilaan olo huononee ja esimerkiksi kuume nousee, voi olla hyvä, että vanhemmilla on antibioottiresepti valmiina taskussa. Tilanteesta tulee myös informoida hoitavaa lääkäriä.”

Näin hoidat lapsen korvatulehduksen

- Lievitä kipua. Varsinkin pienten lasten vanhempien kannattaa varata lääkekaappiin tulehduskipulääkkeitä ja korvatippoja.
- Vaikka korvakipu yllättäisi yöllä, voitte lähteä lääkäriin vasta aamulla, jos lapsen yleiskunto on suhteellisen hyvä. Kivun syy pitää kuitenkin aina tutkia.
- Jos korvakivun syyksi paljastuu välikorvatulehdus, sen hoidoksi suositellaan pääsääntöisesti antibioottihoitoa. Antibiootit saattavat hoidon alussa nopeuttaa korvaoireiden häviämistä ja estää taudin pitkittymisen.
- Sairasta lasta ei kannata viedä vauvauintiin. Uinti aiheuttaa pumppuliikettä korvassa, kun tärykalvo pullistuu ja palautuu. Akuutissa tulehdusvaiheessa lapselle ei suositella myöskään lentämistä.
- Voitte ulkoilla lapsen yleisvoinnin mukaisesti.

*) Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella