Atooppisen ihon oireet

Atopiaa aiheuttaa osittain perinnöllinen taipumus. Atoopikon ihon läpäisyeste on vaillinainen, jolloin iho ärsyyntyy helposti ja siihen voi kehittyä tulehdus. Kyseessä on Suomen yleisin ihosairaus, johon sairastutaan jo lapsena.

Atoopikon ihottuma on lapsilla kasvoilla esiintyvää maitorupea, joka muuttuu kouluiässä tyypillisesti taiveihottumaksi, murrosiässä se siirtyy kasvoihin, kaulaan ja ylärintakehään. Aikuinenkin voi olla kokonaan atooppisen ihottuman peitossa.

Kutina on yleisin ja elämänlaatua voimakkaasti huonontava oire. Se voi olla niin intensiivistä, että uni ja keskittymiskyky häiriintyvät.

Atooppinen ihottuma punoittaa ja siinä voi olla turvonneita laikkuja. Kutiava iho saattaa paksuuntua raapimisen seurauksena. Rakkulat ja hilseily ovat myös tavallisia atooppisen ihon oireita.

Ihon normaali pintahiiva voi herkistää atoopikkoa. Tämä on tyypillistä etenkin nuorille, jotka aloittavat seurustelun ja ovat paljon lähekkäin kumppanin kanssa.

Atopian oireilua ei voi ennakoida. Tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi stressi, alkoholinkäyttö, kloorivesi ja oma hiki voivat pahentaa oireita. Monet välttelevät gluteiinia ja maitotuotteita kutinan takia. Runsaat ihopoimut pahentavat myös atooppista ihottumaa.

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen iho kannattaa pestä perusvoiteella. Peseytyminen on tärkeää ihon kunnon kannalta. Myös veden juominen on tärkeää.

Perusvoidetta kannattaa levittää kostealle iholle, jolloin se imeytyy tehokkaammin ja vähentää kutinaa.

Antihistamiinia käytetään tarpeen mukaan allergia-aikaan kutinaa vähentämään.

Hajusteita ja karheita tekstiilejä kannattaa välttää, sillä ne voivat ärsyttää atooppista ihoa. Samoin allergisoivien ruoka-aineiden käyttöä ja eläinpölyä kannattaa välttää.

Milloin lääkäriin?

Jos iho tulehtuu tai ihottuma pahenee voimakkaasti, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Kortisonivoidetta määrätään parin viikon kuureina ärhäkän ihottuman hoitoon. Valohoitoa voidaan antaa yhdessä kortikosteroidien kanssa.

Takrolimuusivoiteen käyttö aloitetaan ihotautilääkärin vastaanotolla, jos kortisonikuureja on ollut jo useita. Muusivoiteiden kanssa ei käytetä samaan aikaan muita hoitomuotoja.

Jos paikallishoidot eivät auta, lääkäri voi määrätä antibioottikuurin parantamaan ihon tulehdustilaa.

Asiantuntijana Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Noora Takkinen, Forssan sairaala ja Turun kaupungin ihotautivastaanotto

Teksti: Riitta Rautakoura