Orionin voideosasto Turussa käynnistyi vuonna 1994, jolloin sinne siirtyi myös Espoon voidetuotanto.  ”Meidän tuotantomme on lisääntynyt koko ajan, sekä yksittäisten tuotteiden volyymien kasvun että uusien valmisteiden lanseerauksen myötä”, sanoo työnjohtaja Reima Kankaristo.

Voiteiden valmistuksessa ainekset annostellaan vesi- ja rasvafaaseihin. ”Ainesosat pitää yhdistää tietyllä tavalla ja oikeassa järjestyksessä. Niiden on myös oltava tarkalleen oikean lämpöisiä”, kertoo voidevalmistaja Rami Lehtinen. Raaka-aineita on satoja ja ne tulevat tehtaalle suojattuina, tiiviisti pakattuina. Valmisteissa käytettävä vesi on puhdistettua.

Ihminen valvoo laadun

Yhden päivän aikana tehdään useita eri voiteita. Tämän vuoksi laitteiden huolellinen puhdistaminen erien välillä on yksi työllistävimmistä ja eniten aikaa vievistä työvaiheista. Valmistuslaitteet toimivat osin automaattisesti. ”Koneen järjestelmä ilmoittaa, kun jotakin raaka-ainetta pitää lisätä”, Lehtinen sanoo.

Voidevalmistajan ammattitaidon pitää olla vahva, koska kaikesta automaatiosta huolimatta ihmisen pitää kuitenkin säätää prosessia. Laadunvarmistus on erittäin huolellista raaka-aineesta apteekin hyllylle.

Toivottu kuopus täydensi voideperheen

Aqualan L on yksi vanhimmista perusvoiteista ja sitä valmistetaan eniten. Muidenkin Orionin voiteiden valmistusmäärät ovat vuosien mittaan kasvaneet. Lääkevoiteista eniten tehdään Hydrocortisonia.

Erityisesti kesällä voiteiden menekki vaihtelee sään mukaan. ”Sateisella kelillä kuluu enemmän kortisonia, aurinkoisella enemmän kosteuttavia voiteita. Aqualan L:ää kuluu säännöllisesti koko ajan”, Kankaristo sanoo.

Ihotautilääkäreiden toivoma karbamidivoide Carbalan saatiin markkinoille vuonna 2015. Sen koostumus on osoittautunut erinomaiseksi myös atoopikoille.

Teksti Johanna Paasikangas-Tella