Ihon hyvinvointi koostuu monesta asiasta. Riittävä lepo, sopivasti liikuntaa, tasapainoinen ruokavalio, riittävä veden juonti ja hygienia ovat terveyden kulmakiviä. Hyvä olo ja terveys näkyvät usein myös ihon hyvänä kuntona. 

Terveellisistä elintavoista huolimatta iho saattaa oireilla esimerkiksi hormonimuutosten yhteydessä. Teini-iässä suurimmalle osalle nuorista tulee ihoon erilaisia epäpuhtauksia, jotka näkyvät ihon pinnassa esimerkiksi finneinä tai punoituksena. Iho saattaa tuntua paikoitellen kutiavalta ja jopa kipeältä.

Hoida hellävaraisesti

Tärkein hoito nuoren kuten muidenkin iholle on päivittäinen puhdistus vedellä ja omalle iholle sopivalla puhdistusaineella. Kasvot puhdistetaan aamuin illoin ja kosteutetaan  kosteusvoiteella. Mahdolliset meikit ja päivän aikana kertynyt lika tulee aina poistaa huolellisesti yöksi.

Myös herkkäihoisen kannattaa lisäksi kerran viikossa käyttää hellävaraista kuorinta-ainetta, jotta kuolleet pintasolukot poistuvat ihon pinnalta. Sen ansiosta myös päivittäinen puhdistus ja kosteutus hoitavat ihoa tehokkaammin.

Liian vahvat puhdistustuotteet saattavat ärsyttää ihoa lisää. Oma ihotyyppi ja tarve vaikuttavat siihen, millainen tuote kannattaa valita. Usein hellävarainen tuote on riittävän tehokas.

Rasvainenkin iho tarvitsee kosteutta

Finnit ovat oire siitä, että iho ei toimi normaalisti. Oireileva iho tarvitsee erityistä hoitoa ja myös kosteutusta. Jos iho on rasvainen tai näppyläinen, kannattaa valita öljytön kosteusvoide, jotta ihohuokoset eivät tukkeudu entisestään.

Iho saattaa kaivata erityistä huolenpitoa ja kosteutusta myös talvipakkasilla tai silloin, kun ihoa pitää pestä tavallista useammin. Moni nuori urheilee säännöllisesti monta kertaa viikossa ja teini-iässä hikoilu lisääntyy muutenkin. Iho saattaa hetkittäin punoittaa, olla ärtynyt, rasvoittunut tai kuivan tuntuinen, vaikka ihoa hoidettaisiin säännöllisesti aamuin illoin. Urheilun jälkeen olisi hyvä puhdistaa iho melko pian, jotta hien pintaan nostamat epäpuhtaudet eivät jää tukkimaan ja ärsyttämään ihoa.

Mikäli sopivan tuotteen valinta mietityttää, kannattaa kysyä neuvoa apteekissa. Apteekkikosmetiikka on yleensä huolellisesti tutkittua ja testattua, ja vaihtoehtoja on myös erityisen herkälle iholle. Jokainen iho on erilainen, ja joskus omalle iholle sopiva tuote löytyykin vasta kokeilemalla. Apteekin henkilökunta osaa myös arvioida, onko käynti ihotautilääkärillä tarpeen.

Artikkelin asiantuntijana on tuotepäällikkö Nina Vehniä Orionilta.
Teksti: Johanna Paasikangas-Tella