1. Suomalaiset saavat A-vitamiinia pääasiassa riittävästi monipuolisesta ravinnosta. Sitä on runsaasti esimerkiksi maksassa ja kananmunan keltuaisessa, ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia saa porkkanoista.
  2. Ihon hyvää kuntoa voi ylläpitää voiteilla, jotka sisältävät A-vitamiinin johdannaisia. Varsinainen A-vitamiini vaikuttaa voimakkaasti, ja sitä käytetäänkin vain lääkevoiteissa.
  3. A-vitamiini estää kollageenin hajoamista ja siten ylläpitää kollageenin määrää ihossa ja ihon hyvää kuntoa. Paksumpi ja paremmin kosteutta sitova iho tuntuu ja näyttää sileämmältä.
  4. Erityisesti ikääntyvillä iho tyypillisesti ohenee. Kimmoisuuden ja ihon vahvuuden säilyttämiseksi A-vitamiinista on hyötyä.
  5. Koska A-vitamiini edistää solujen uusiutumista, se myös herkistää ihoa. Vahvan lääkehoidon alussa iho saattaa jopa kuoriutua, jolloin on syytä välttää UV-säteilyä. Ilman reseptiä ostettavissa ihovoiteissa pitoisuudet ovat miedot, ja A-vitamiinijohdannaisia sisältävät ihovoiteet nimenomaan suojaavat ihoa auringon ikäännyttäviltä vaikutuksilta.

Teksti perustuu proviisori, estenomi Eija Malisen haastatteluun.