Mitä on atooppinen ihottuma?

Atooppisessa ihottumassa ihon läpäisyeste on poikkeava, ja sen läpi pääsee helpommin esimerkiksi kemikaaleja ja allergeeneja. Atooppinen iho myös haihduttaa enemmän vettä ja kuivuu siksi helposti. Atooppinen ihottuma on osittain perinnöllistä ja alkaa yleensä jo lapsena.

Mitkä ovat atooppisen ihottuman oireet?

Atooppinen iho on kuiva, hilseilevä ja kalpea. Lisäksi siinä on tyypillisesti kuivia, karheita punoittavia ja kutisevia ihottumaläiskiä.

Suuri osa atooppisesta ihottumasta on lievää. Toisaalta sairauteen kuuluu ennalta-arvaamattomuus, kun oireet saattavat jostakin ärsykkeestä lehahtaa yhtäkkiä voimakkaiksi. Iän myötä oireet useimmiten lievenevät.

Miten atooppista ihottumaa hoidetaan?

Akuuttia vaihetta hoidetaan rasvaamalla paikallisesti kortisonivoiteilla. Kortisonia käytetään hoitoon kuuriluonteisesti, sillä pitkäaikaisessa käytössä se voi ohentaa ihoa.

Tutkimuksissa on osoitettu, että perusvoiteet hoitavat ihoa, parantavat läpäisyestettä ja vähentävät kortisonivoiteiden tarvetta. Jos vauvalla on lisääntynyt riski atooppiseen ihottumaan, rasvaus perusvoiteella kannattaa aloittaa aivan pienestä.

Sopiva perusvoide löytyy kokeilemalla. Rasvaaminen kannattaa aloittaa keskirasvaisella voiteella. Jos iho kutiaa jälleen jo tunnin kuluttua, on syytä siirtyä rasvaisempaan voiteeseen. On myös tärkeää, että voidetta laitetaan reilusti.

Tavanomaisten perusvoiteiden lisäksi voiteista löytyy sellaisia, joissa on kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia tai karbamidia. Eniten on näyttöä karbamidin toimivuudesta.