Märkärupi

Märkäruven oireena on keltarupinen karsta punoittavalla pohjalla. Joskus iholle tulee isoja rakkuloita. Ihotulehdusta hoidetaan kylvettämällä ja paikallislääkityksellä, kunnes ruvet irtoavat. Jos tulehdusta on laajalla ihoalueella, ota yhteyttä lääkäriin.

Karvatupentulehdus

Pienet, punoittavat ja kutisevat märkärakkulat karvaisilla ihoalueilla viittavat karvatupentulehdukseen. Jos tulehdus näyttää pinnalliselta, sen hoidoksi riittää puhdistus happamilla ihonpuhdistusaineilla ja antibakteerisilla emulsiovoiteilla. Myös hyvä hygienia edistää paranemista. Laajalle levinnyt, syvä tulehdus vaatii käynnin lääkärissä.

Kynsivallintulehdus

Punoittava kynnenvierus kertoo yleensä akuutista kynsivallintulehduksesta, jonka käynnistää haavauma tai sisään kasvanut kynnenreuna. Jos kynnenvierus on ärhäkän näköinen, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Ruusutulehduksen tyyppioreita ovat nopeasti alkanut punoitus, kuumotus ja särky tavallisimmin alaraajassa, harvemmin yläraajassa tai kasvoilla. Yleensä tautiin liittyy korkea kuume. Infektioille altistavat alaraajojen turvotus, ylipaino ja heikentynyt laskimo- ja valtimoverenkierto.

Asiantuntijana LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kaisa Hervonen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta

Teksti: Ritva-Liisa Sanneman