Monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja muu itsestään huolehtiminen ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Jos jokin tärkeä rakennuspalikka puuttuu, sen saattaa huomata olotilassa. Esimerkiksi stressi tai yksipuolinen ruokavalio näkyvät – myös hiuksissa.

Hiusten kasvuun vaikuttaa moni tekijä

Terveet hiukset kertovat, että elimistöllä on varaa ravita niitä. Kutrit kertovatkin yleensä varsin hyvin, miten hyvin niiden kantaja voi. Hiusten kasvu koostuu monesta asiasta. Siihen vaikuttavat niin ikä, geenit sekä naisilla hormonit. Ravinnon merkitys on myös tärkeä hiusten hyvinvoinnin kannalta.

Hiusten terveyden kannalta hiusjuurten hyvinvointi on tärkeää. Hius kasvaa 2–6 vuotta, joten hiusten hyvinvoinnista huolehtimisen tulee olla pitkäjänteistä. Jos hius putoaa pois kesken kasvun, sen tilalle kasvaa uusi hius vasta, kun sykli on täynnä.

Muista monipuolinen ravinto

Jotta keho ja hiukset voisivat hyvin, on yksi tärkeä tekijä ravintoaineiden monipuolinen saanti. Normaali tasapainoinen suomalainen perusruokavalio on toimiva pohja hyvälle ololle. Monien muiden koko kehon terveydelle välttämättömien ravintoaineiden ohella erityisesti biotiinin, seleenin ja sinkin riittävän saannin tiedetään edistävän hiusten pysymistä terveinä. Näiden aineiden terveysväittämät on arvioinut myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

Aiheeseen liittyvää