Influenssarokotus on ainoa keino ehkäistä influenssaa. Kenelle rokotusta suositellaan? Onko rokotus turvallinen? Mistä sen saa? Lastentautien erikoislääkäri Terho Heikkinen neuvoo.

Mihin influenssarokotuksen teho perustuu?

Paras ja ainoa keino ehkäistä influenssa on ottaa influenssarokotus. Rokotuksen teho perustuu sen sisältämiin inaktivoituihin influenssavirusten osiin, jotka saavat elimistön muodostamaan virusten vasta-aineita. Rokote siis huijaa elimistön valmistautumaan tulevaa virushyökkäystä vastaan.

Influenssarokotuksen suojateho terveillä työikäisillä on tavallisesti 70–90 prosenttia. Suoja kestää noin vuoden. Ahkera käsienpesu ei riitä torjumaan tartuntaa, sillä influenssaviruksia leijailee myös hengitysilmassa. Poikkeustapauksissa lääkäri voi määrätä riskiryhmään kuuluvalle lääkityksen influenssaa vastaan, jos rokotus ei jostain syystä sovi.

Kenen kannattaa ottaa influenssarokotus?

Influenssarokotusta suositellaan ja se on ilmainen 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville potilaille, joilla on jokin tartunnalle altistava sairaus tai lääkitys. Rokotteen saa omalta terveysasemalta. Lasten rokottamisesta hyötyvät ensisijassa lapset itse. "Päiväkoti-ikäiset sairastavat eniten ja saavat herkemmin myös jälkitauteja, kuten korvatulehduksia", lastentautien erikoislääkäri, dosentti Terho Heikkinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.

Lasten rokottaminen suojaa myös muuta väestöä, sillä lapset levittävät virusta eniten. Yli 65-vuotiaille rokotetta suositellaan, koska heille influenssa on jälkitauteineen vakava, jopa hengenvaarallinen sairaus. Vanhemmassa ikäryhmässä esiintyy enemmän perussairauksia sekä altistavia sairauksia, minkä vuoksi rokotusta suositellaan koko ikäryhmälle. Ikäihmisten tyypillinen jälkitauti on keuhkokuume.

Rokotusta suositellaan iästä riippumatta myös raskaana oleville sekä riskiryhmiin kuluville, joilla on muita suurempi riski saada vakava influenssa. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joilla on esimerkiksi sydän- tai keuhkosairaus, munuaissairaus, diabetes tai jokin vastustuskykyä heikentävä tauti tai lääkitys.

Terho Heikkinen suosittelee rokotetta lisäksi terveille työssäkäyville aikuisille. Rokote ehkäisee inhottavan taudin ja jälkitaudit, joista yleisimpiä ovat poskiontelontulehdus ja keuhkokuume, sekä noin viikon sairausjakson.

Influenssarokotus on halpa, helppo ja turvallinen

Kausi-influenssarokotus on moniin muihin rokotuksiin verrattuna edullinen. Sen hinta on noin 12 euroa. Rokotteen voi hankkia apteekista lääkärin reseptillä. Monet työnantajat tarjoavat rokotuksen ilmaiseksi henkilöstölleen.

Rokotus on helppo tapa suojautua influenssalta. Lihakseen annettava pistos kirpaisee vain kerran. Tosin jatkuvan suojan takaamiseksi rokote on otettava vuosittain. Influenssavirukset muuttuvat jatkuvasti kiertäessään maapalloa, ja rokotetta päivitetään vuosittain vastaamaan todellisia viruskantoja. Vaikka rokote olisi sama kuin edellisvuonna, kannattaa se silti uusia, sillä vasta-aineiden määrä elimistössä vähenee pikkuhiljaa.

Kausi-influenssarokotuksesta on kymmenien vuosien käyttökokemus. Samaa, kansallisen rokotusohjelman rokotetta on valmistettu 70-luvulta lähtien ja sitä on käytetty miljoonia annoksia. Rokotuksen haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Miksi influenssarokotusta ei oteta?

Moni suomalainen ei silti hae rokotusta. Terho Heikkisen mukaan tämä voi johtua siitä, ettei influenssaa nähdä niin vakavana tautina, että sitä vastaan kannattaisi suojautua.

Rokotteeseen liittyy myös pelkoja, koska se yhdistetään narkolepsiaa aiheuttaneeseen pandemiarokotteeseen eli sikainfluenssarokotteeseen. "Kausi-influenssarokote on ihan eri asia. Se ei sisällä tehoste- eikä säilöntäaineita", Heikkinen painottaa.

Juuri pandemiarokotteen tehosteaineen epäiltiin aiheuttaneen narkolepsiaa.
Rokotteiden säilöntäaineet taas saattavat aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita. Yleisimpiä säilöntäaineita ovat tiomersaali, formaldehydi, fenoksietanoli, fenoli ja neomysiini, joista kiistellyin on elohopeayhdiste tiomersaali. Suomessa tiomersaalia sisältävien rokotteiden käytöstä on luovuttu lähes kokonaan.

Kausi-influenssarokote

Plussat
1. ehkäisee hankalan taudin ja jälkitaudit sekä viikon sairausjakson.
2. on halpa, helppo ja turvallinen.
3. hillitsee yleistä epidemiaa.

Miinukset
1. voi aiheuttaa pientä ärsytystä pistopaikassa.
2. ei suojaa lainkaan tavalliselta flunssalta eli nuhakuumeelta.


Teksti: Tuisku Pirttimäki