Flunssaisella ihmisellä on viruksia runsaasti erityisesti nenän eritteessä, ja aivastaminen tai niistäminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran muutaman metrin säteellä. "Nenän kosteilla ja lämpimillä limakalvoilla viruksilla on hyvät olosuhteet elää ja kasvaa. Virukset kulkeutuvat nenän herkille limakalvoille joko hengitysilman tai sormien kautta", Orionin työterveyshoitaja Anna-Liisa Virkki kertoo.

Tutkimusten mukaan lähes kaikki ihmiset kaivelevat nenäänsä – joko salaa, avoimesti tai huomaamattaan. Kätellessä tai erilaisilta pinnoilta virukset kulkeutuvat taas uusiin sormiin ja neniin.

Nenän limakalvot kannattaa pitää kunnossa

Nenällä on monta varsin tärkeää tehtävää: se esimerkiksi kostuttaa, puhdistaa ja lämmittää hengitysilmaa. Nuhaisena nenän toimintaan ja sen hoitoon tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota kuin yleensä, mutta nenä kannattaa pitää kunnossa muulloinkin.

Jos nenän limakalvo ei ole terve – jos se on esimerkiksi kuiva tai siinä on haavoja – nenän toiminta vaikeutuu ja virukset ja bakteerit läpäisevät limakalvon helpommin.
Nenää voi hoitaa flunssan aikana esimerkiksi oireita lievittävillä ja avaavilla nenäsuihkeilla sekä nenäkannulla. Kuivia limakalvoja voi puolestaan hoitaa kosteuttavilla nenäsumutteilla.

Käsien pesu tehokas keino estää flunssa

Työterveyshoitaja Teija Ahola Orionilta sanoo, että paras keino flunssan välttämiseen on käsien pesu. Se on tuttu neuvo, joka kuitenkin tuntuu edelleen unohtuvan. "Huolellisesta käsienpesusta ei voi varmaan koskaan puhua liikaa. Esimerkiksi työpaikoilla on paljon yhteisiä tiloja ja pintoja, joista virukset voivat levitä: ovenkahvoja, ruokalan ottimia ja niin edelleen."

Ahola sanoo, että ensimmäiset flunssapäivät ovat hankalimpia paitsi taudin myös sen tarttumisen kannalta eli ainakin silloin olisi hyvä pysyä kotona. Ja kun on muutaman päivän sairastanut, voi jatkaa vielä vähän aikaa esimerkiksi etätyössä. Ahola muistuttaa myös oikeasta tavasta niistää. "Ei niistetä käsiin vaan aina nenäliinaan. Yksi sierain kerrallaan rauhallisesti, etteivät korvat mene lukkoon. Ja kertakäyttönenäliina on nimenomaan kertakäyttöön eli se pitää heittää heti niistämisen jälkeen roskiin."

Tupakointi voi pahentaa flunssan oireita

Anna-Liisa Virkki huomauttaa, että flunssaa voi yrittää häätää myös säännöllisillä ja terveellisillä elämäntavoilla. "Esimerkiksi tupakointi voi pahentaa flunssan oireita, ja tupakoitsijat voivat myös saada helpommin jälkitauteja kuten keuhkoputkentulehduksen."

Virkki kehottaa menemään lääkäriin, jos flunssan oireet pahenevat tai pitkittyvät. "Kannattaa kuunnella tarkkaan omaa kehoaan."