Erikoislääkäri Mika Mäkelä HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta kertoo, että antibiootin laajakirjoisuus ja vahvuus vaikuttavat siihen, miten voimakkaasti suolisto niihin reagoi. Oireet riippuvat siitä, miten paljon antibiootti tuhoaa suoliston hyviä bakteereja. Elimistön mikrobitasapainon häiriöt voivat näkyä esimerkiksi vatsavaivoina. ”Antibioottikuuri aiheuttaa monelle lieviä vatsavaivoja kuten vatsakipuja, löysiä ulosteita ja osalle jopa ripulia.” Tästä syystä Mäkelä kehottaa potilaita käyttämään maitohappobakteereja antibioottikuurin yhteydessä. ”Maitohappobakteerit ylläpitävät ja suojelevat suoliston mikrobitasapainoa muutoksia vastaan.” Mäkelä suosittelee maitohappobakteerien käyttöä erityisesti niille, jotka kärsivät muutenkin herkästä vatsasta.

Tupla-annos tehokasta bakteeria

Parhaiten maitohappobakteerit tukevat suoliston tasapainoa, kun niiden bakteerikanta on kohdallaan. ”Lactobacillus r. GG -maitohappobakteerit ovat  monissa tutkimuksissa osoittautuneet hyödyllisiksi. Pelkästään bakteerikanta ei kuitenkaan ratkaise, vaan valmisteen tulee sisältää riittävän suuri annos bakteeria, jotta se tehoaa.” Yleensä yksi maitohappobakteeriannos sisältää 2–5 miljardia maitohappobakteeria, mikä riittää päiväannokseksi. Mäkelän mukaan antibioottikuurin aikana voi tarvittaessa ottaa kaksikin päiväannosta.

Pitkäaikainen käyttö suositeltavaa

Toistaiseksi ei ole tutkittu, kuinka pitkään maitohappobakteerien käyttöä tulisi jatkaa antibioottikuurin päättymisen jälkeen. Mäkelä suosittelisi kuitenkin käyttämään maitohappobakteereja vielä viikon tai kahden ajan kuurin päätyttyä. Vaikka tulokset maitohappobakteerien vaikutuksesta pitkäaikaisen vastustuskyvyn  kasvuun ovat toistaiseksi puutteellisia, tuotteista voi olla hyötyä myös päivittäin käytettynä. ”Tutkimukset ovat antaneet osviittaa siitä, että maitohappobakteerit voivat tukea elimistön puolustusmekanismia. Kehottaisin esimerkiksi infektiokierteessä olevia päiväkotilapsia, ja miksei aikuisiakin, kokeilemaan maitohappobakteerien säännöllistä käyttöä.”

Teksti: Katri Saukkonen