Mitä eroa on flunssalla ja influenssalla?

Ihmisen yleisin sairaus on flunssa eli nuhakuume. Se on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka oireet ovat kaikille tutut yskä, nuha, kurkkukipu ja kuume. Influenssan oireet ovat tavallisen flunssan kaltaiset, mutta voimakkaammat.

Mitkä ovat flunssan oireet?

Tyypillisesti flunssa alkaa nenän tukkoisuutena ja nuhana, ja melko usein alkuoireina on myös kurkkukipua. Lisäksi voi olla kuumetta ja vilunväristyksiä.

Nuha on aluksi usein vetistä, ja muuttuu päivien kuluessa sameammaksi, kun eritys vähenee. Nuhaeritteen muuttuminen sitkeämmäksi siis useimmiten merkitseekin, että tauti on helpottamaan päin.

Yskä seuraa tyypillisesti parin päivän sisällä ja on usein aluksi kuivaa ärsytysyskää, joka muuttuu vähitellen limaisemmaksi. Yskiminen saattaa jatkua pitkään, vaikka muut oireet olisivat jo helpottaneet.

Miten flunssaa hoidetaan?

Virustautien kanssa pitää yleensä antaa ajan hoitaa vaiva. Lepo, riittävä juominen ja oireita helpottavat lääkkeet auttavat toipumisessa. Kotiapteekista olisi hyvä löytyä ainakin kuumetta alentavaa kipulääkettä sekä yskänlääkettä erilaisiin yskän vaiheisiin.

Sairastamisen aikana keho käyttää paljon voimia taudin nujertamiseen.

Voiko flunssa olla vaarallista?

Flunssa kestää tavallisesti useita päiviä, usein yli viikon. Jos flunssasta on kehittynyt jälkitauti, kuten välikorvan- tai poskiontelontulehdus, on syytä käydä lääkärissä.

Lapsi tulee viedä lääkäriin, jos hän muuttuu kivuliaaksi tai alkaa heräillä yöllä. Lääkäriin on  syytä lähteä myös, jos flunssa jatkuu yli kaksi viikkoa tai kuume kestää yli viisi vuorokautta tai nousee uudestaan. Hälyttäviä oireita lapsella ovat myös korkea kuume, väsähtäminen tai silmien rähmiminen.