Tapoja nauttia auringosta on monia: siinä missä yksi suuntaa uimarannalle, toinen pelaa nurmella jalkapalloa. Terveysriskiksi aurinko muuttuu, jos siltä ei suojaudu. ”Aurinkovoidetta tärkeä muistaa laittaa iholle tarpeeksi paljon parin tunnin välein ja aina heti uimisen tai suihkun jälkeen,” Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko sanoo.

Sopiva määrä rasvaa kasvoille on noin teelusikallinen, vartalolle kourallinen. Suojakertoimeksi Toikko suosittelee vähintään 20:a, sillä valtaosa suomalaisista palaa herkästi tai kohtalaisen herkästi. Mikäli hiukset ovat punertavat ja aurinko tuo keväällä esiin pisamat, kuluu todennäköisesti ryhmään, jonka iho palaa helposti, mutta ei juuri rusketu.

Lapsille ja helposti palaville Toikko suosittelee suojakertoimeksi 30:a tai 50:tä. Voide kannattaa levittää iholle jo noin puolta tuntia ennen auringossa oleilua, keskipäivän paahteen sijaan auringosta on fiksumpaa nauttia aamu- ja iltapäivällä tai illalla. ”On tärkeä muistaa, että suojavoidetta tarvitaan puolipilvisenäkin päivänä, sillä UV-säteet siivilöityvät auringosta ihoon pilvien läpi.”

Varjo ja vaatteet hyviä suojakeinoja

Auringolta kannattaa suojautua myös vaatteilla, silmiä suojaavat parhaiten aurinkolasit. Varsinkin rannalla lisäsuojaa saa UV-suojavaatteista, sillä auringonsäteiden heijastuminen vedestä ja hiekasta lisäävät suojautumisen tarvetta.

Lapsille Toikko suosittelee puettavaksi mieluummin ohuet pitkähihaiset vaatteet kuin shortsit ja hihattoman paidan etenkin, jos leikkipaikka on suoraan auringon paahteessa, eikä varjopaikkaa ole. On kuitenkin hyvä huomioida, että vaatteet eivät ole liian lämpimät kuumalla ilmalla. ”Aurinkoihottumalta voi suojautua samoilla keinoilla kuin palamiselta. Aurinkoihottuman tarkkaa syntymekanismia ei tunneta eikä sitäkään, miksi ihottuma voi ilmaantua iholle yhtenä kesänä, mutta toisena ei,” Toikko kertoo.

Hän vinkkaa, että ihottuman todennäköisyyttä voi vähentää sillä, että auringossa ei ole oikopäätä pitkää aikaa, vaan ihoa ikään kuin totuttaa aurinkoon hiljalleen. Kutisevaan ihottumaan helpotusta tuovat antihistamiini ja kortisonivoide.

Aloita suojautuminen nyt

Suojautuminen auringolta on tärkeää erityisesti siksi, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä on mahdollista estää, kun auringon ultraviolettisäteilyltä suojaudutaan oikein. Mitä useamman kerran elämänsä aikana palaa, sitä suurempi sairastumisen riksi on. Tämän takia esimerkiksi aurinkovoiteen käyttö kannattaa aloittaa aikuisena, vaikkei siitä omassa lapsuudessa olisi puhuttu mitään.

”Aurinkoa ei kannata kuitenkaan pelätä, koska sillä on myös monia positiivisia vaikutuksia: se muun muassa parantaa vireystilaa, käynnistää ihossa D-vitamiinituotannon ja saattaa helpottaa esimerkiksi atooppista ihottumaa tai psoriasista,” Toikko sanoo.

teksti: Tiina Laaninen