Aurinko on lapselle vahingollisempi kuin aikuiselle

UV-säteily on ihmiselle sitä vaarallisempaa, mitä varhemmin ja runsaammin sille altistuu, sillä lapsen ihon turvamekanismit auringonvalon vaikutusta vastaan eivät ole yhtä kehittyneet kuin aikuisella. Polttavat UVB-säteet imeytyvät perimäainekseen ja aiheuttavat siellä mutaatioita. Mitä useamman kerran iho palaa lapsena, sitä suurempi on riski saada ihosyöpä myöhemmin. Soluja alkaa vaurioitua jo ennen näkyviä merkkejä – siis jo paljon ennen pientä punoitusta.

Aurinkovoide yksin ei riitä lapsen aurinkosuojaksi

Lapsen tärkein aurinkosuojaus on vaatetus. Lisäksi näkyville ihoalueille on hyvä laittaa korkeakertoimista aurinkosuojavoidetta. Lapsille on tarjolla omia voiteita, joissa kertoimet ovat yli 30 ja joissa on vähemmän kemiallisia ainesosia kuin aikuisten voiteissa. Kaikki EU:ssa myynnissä olevat voiteet ovat kuitenkin turvallisia, ja aikuisille tarkoitettuja aurinkorasvoja voi käyttää myös lapsilla. Muista suojata myös silmät ja huulet.

Vauva on suojattava auringolta vaatteilla

Alle 2-vuotiaille ei suositella aurinkorasvaa ollenkaan, sillä ihon läpi voi imeytyä rasvoissa olevia kemikaaleja. Hyvä suoja ovat kevyet, peittävät vaatteet.

Asiantuntijoina ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen Tampereen Ihopisteestä ja laboratorionjohtaja Riikka Pastila Säteilyturvakeskuksesta.

Teksti: Essi Kähkönen