Tuoksuherkälle tai allergiselle joulu on kuormittavaa aikaa. Arkituoksujen lisäksi niin kodeissa, kaupoissa kuin julkisissa tiloissa tuoksuu tavallista enemmän. - Tietoisilla, usein pienillä valinnoilla kuka tahansa voi kuitenkin helpottaa tuoksuherkän joulun viettoa, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Vuorenmaa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joulukonserttiin tai aattohartauteen lähtiessä ei suihkauta voimakkainta parfyymiaan tai tuoksuvinta hiuslakkaansa, jotta myös lähellä istuvat pystyvät nauttimaan tilaisuudesta ilman oireita. Sama pätee sukujouluun tai tuttavien luona kyläilyyn. - Voimakkaat tuoksut saattavat merkitä herkistyneelle esimerkiksi vetistäviä silmiä, hengitysvaikeuksia tai äänen häviämistä seuraaviksi päiviksi, Vuorenmaa toteaa.

Joulukukkia ja kuusi

Joulukukista voimakkain tuoksu on hyasintissa, joka voi aiheuttaa oireita myös sellaiselle, jolla ei ole todettu varsinaista tuoksuyliherkkyyttä. Vuorenmaa vinkkaa, että mikäli hyasintin haluaa tuomaan joulun tuntua, voi sen laittaa esimerkiksi ikkunalasien väliin tai ulos kynttilälyhtyyn tunnelman tuojaksi. Joulutähti on parhaassa loistossaan lähes tuoksuton, mutta kun sen lehdet alkavat rapistua ja menevät rikki, vapautuu niistä maitiaisnestettä, josta etenkin astmaatikot voivat saada hengitystieoireita. - Vähätuoksuisia joulukukkia ovat esimerkiksi tulppaanit, joulukaktus, jouluruusu ja annansilmä, Vuorenmaa vinkaa.

Myöskään joulukuusi ei sovi tuoksunsa takia kaikkiin koteihin. On arveltu, että oireita kuusessa aiheuttaisi pihka tai homeitiöiden aktivoituminen, kun joulupuu tuodaan kylmästä sisälle. - Todennäköisesti kyse on jostakin muusta, mutta varmaa syytä ei toistaiseksi tiedetä. Hyvä vaihtoehto on asettaa kuusi terassille tai kotipihaan tuomaan tunnelmaa.

Muovikuusi ei välttämättä helpota tilannetta, sillä muovissa on oma tuoksunsa ja kaapin perällä vuoden ollut kuusi on voinut kerätä kesän aikana pölyä. - Muovikuusta on hyvä pitää vuorokausi tai pari ulkona tuulettumassa ennen kuin sen tuo sisälle.

Toisenlaisia joulumanteleita

Koivun siitepölystä allergisia oireita saavat reagoivat usein esimerkiksi mantelille, kanelille, luumuille, viinirypäleille, pähkinöille ja omenille.  Ilmiötä kutsutaan ristiallergiaksi. Tyypillisiä oireita ovat suun kutina tai huulien kihelmöinti. Oireet eivät yleensä äidy esimerkiksi hengenahdistukseksi. - Nykyään ajatellaan niin, että lieviä oireita aiheuttavia aineosia ei tarvitse välttää kokonaan, vaan niitä voi käyttää omien oireiden sallimissa rajoissa, Vuorenmaa sanoo.

Monia joulureseptejä voi soveltaa: joulupuurosta voi jättää pois kanelin ja mantelin tilalle voi piilottaa vaikkapa makaronin. Mausteisen glögin voi korvata esimerkiksi perinteisellä mummon viinimarjamehulla itselle sopivilla mausteilla ryyditettynä.

Joulun tuoksukuormaa voi halutessaan vähentää jo joulua valmistellessa: siivous onnistuu hyvin hajusteettomilla pesuaineilla, samoin lakanapyykki. - Ennakoiden ja toiset huomioiden voimme jokainen vaikuttaa paremman joulun syntyyn. Jouluun, jossa päähuomiota eivät saa tuoksut ja hajut, vaan esimerkiksi iloinen yhdessäolo perheen tai suvun kanssa.

Tiesitkö?

32% suomalaisista kokee olevansa tuoksuherkkiä. Näistä yhdeksällä prosentilla herkkyys vaikuttaa merkittävästi sosiaaliseen elämään.

Näin vähennät joulun tuoksukuormaa

  • Käytä kodin siivoukseen tuoksuttomia puhdistusaineita.
  • Valitse tuoksukynttilän sijaan tavallinen kynttilä tai esimerkiksi led-kynttilä tunnelman tuojaksi.
  • Hyasintit kannattaa jättää ulos: esimerkiksi jouluruusu ja annansilmät eivät yleensä aiheuta allergisia oireita.
  • Malta olla käyttämättä voimakkaita parfyymeita tai hiuslakkoja julkisissa tilaisuuksissa.
  • Tuo kuusi sisätilojen sijaan parvekkeelle tai kotipihaan, jos se aiheuttaa oireita.

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto

Teksti: Tiina Laaninen