Kevät tuo varmuudella myös siitepölyä, ja sille herkityneille ihmisille vähintään niiskuttavan, vettä valuvan nenän. Muita siitepölyallergian oireita ovat muun muassa aivastelu ja punoittavat silmät. Siitepölyallergian hoidossa on hyvä muistaa, että se tulisi mieluiten aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista, pari viikkoa etukäteen.

Apteekista apua allergia oireiden hoitoon

Apteekissa myytävät allergianenäsuihkeet ja silmätipat sekä antihistamiinitabletit hoitavat allergian oireita. Lääkehoito kannattaa aloittaa säännöllisellä paikallishoidolla ja tarvittaessa yhdistää siihen tabletit. Nenäsuihkeiden pitkäaikaisesta käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Jos oireet ovat voimakkaita tai elleivät ne helpotu paikallishoidolla ja antihistamiinitableteilla, on allergikon syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kun aloittaa hoidon ajoissa nenäsuihkeella, oireet saadaan hallintaan ja olo on parempi koko allergiakauden ajan.

Koivuallergikon apuriksi Norkko

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö julkaisi helmikuussa mobiililaitteelle kehitetyn Norkko-siitepölytiedotuspalvelun. "Uusi siitepölytiedotuspalvelu perustuu sää- ja siitepölyn kulkeutumismalleihin, havintoaineistoon sekä aerobiologiseen ja meteorologiseen asiantuntijatulkintaan. Menetelmä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen", Turun yliopiston aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto sanoo.

Norkko-mobiilipalvelu hyödyntää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle sekä kahdelle seuraavalle päivälle. "Tänä vuonna palvelu koskee koivun siitepölykautta, mutta tulevina vuosina tarkoitus on laajentaa sitä lepälle, heinälle ja pujolle", Saarto kertoo.