Hyttynen hoituu antihistamiinilla

Antihistamiini helpottaa pistojen kutinaa. Parhaiten se toimii ennakkoon otettuna – pari tuntia ennen metsään menoa. Lisäapua saa paukamille sipaistusta yksiprosenttisesta hydrokortisonivoiteesta.

Pistoilta voi suojautua tiiviillä, vaalealla vaatetuksella sekä hyönteiskarkotteilla. Karkotetta laitetaan vain ehjälle iholle ja alle kolmevuotiaalle vaatteisiin.

Ampiainen pistää: kyypakkaus auttaa

Kylmä ja antihistamiini auttavat lievään reaktioon. Mehiläisen ihoon jättämä pistin on hyvä napata pois pinseteillä. Jos pisto osuu kasvoihin tai kaulaan, kyypakkauksen kortisoni ja antihistamiini ovat ensiapu. Jollei turvotus ala laskea, tulee suunnata lääkäriin. Mehiläis- ja ampiaisallergikko varautuu pistoihin adrenaliinipistoskynällä.

Hajusteet, värikkäät vaatteet ja makeat herkut houkuttelevat ampiaisia ja mehiläisiä. Ne saattavat hermostua äkkinäisistä liikkeistä.

Puutiainen poistuu punkkipihdeillä

Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan iholta. Jos iho alkaa parissa viikossa punoittaa, hakeudutaan lääkäriin.

Jokailtainen punkkisyyni on tarpeen noin huhtikuusta lokakuulle. Lemmikin suojaaminen punkkikarkotteella suojaa myös ihmistä.

Hirvikärpänen hallintaan vaatetuksella ja hydrokortisonilla

Kutina helpottuu hydrokortisonivoiteella tai -liuoksella. Märkiviä näppylöitä näytetään lääkärille.

Hyttyshattu ja tiivis vaatetus saattavat estää hirvikärpäsen pääsyn iholle. Metsäretken jälkeen kannattaa kammata hiukset tiheäpiikkisellä kammalla.

Käärme puree: kyypakkaus on ensiapu

Kyypakkaus on ensiapu – mutta vain ihmiselle: koiralle sitä ei saa antaa. Puremakohta pidetään liikkumattomana ja hakeudutaan lääkäriin.

Kyy pakenee, jos vain voi. Se havaitsee maan tärähdykset, joten sen suosimilla paikoilla kannattaa tömistellä. Pitkävartiset saappaat suojaavat jalkoja puremalta.

 Asiantuntijana apteekkari Reija Yrjölä, Koivu Apteekki, Tampere

Teksti: Virve Järvinen