Allergia

Allergian aiheuttajat

Siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvien siitepölyt. Kasveista yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat koivu, leppä, pujo, pähkinäpensas sekä heinäkasvit. Eläinallergiaa aiheuttaa eläinten hilse, mutta myös sylki ja muut eritteet.

Allergian oireet

Siitepöly- ja eläinallergia aiheuttavat vetistä nuhaa, aivastelua sekä kutinaa nenän limakalvoilla, silmissä ja korvissa. Limakalvot voivat olla ärtyneet, eikä nuha helpota muutamassa päivässä, vaan jatkuu pidempään. Allergiaoireina voi olla myös alahengitystieoireita, kuten yskää ja hengityksen vinkumista.

Allergian hoito

Allergiaa hoidetaan antihistamiinitableteilla, kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla sekä silmätipoilla. Alahengitystieoireita hoidetaan hengitettävillä astmalääkkeillä. Myös lääkkeellinen siedätyshoito tehoaa hyvin allergiaoireisiin.

Kesäflunssa

Flunssa aiheuttajat

Flunssan aiheuttaa aina elimistöön joutunut virus tai bakteeri.

Flunssan oireet

Flunssaa potevalla on selkeästi tukkoinen olo, ja nenäerite on paksumpaa kuin allergiassa. Flunssassa ihminen tuntee itsensä yleensä selvästi kipeäksi. Flunssa menee ohi tai helpottuu useimmiten muutamassa päivässä.

Flunssan hoito

Flunssaan auttaa parhaiten lepo. Kortisonipohjaisista ja tukkoisuutta poistavista nenäsuihkeista voi olla apua tukkoiseen nenään.

Juttua varten on haastateltu allergianeuvoja Anne Vuorenmaata Allergia- ja astmaliitosta.