Nenäni on tukossa, silmät vuotavat ja aivastuttaa. Kyseessä on jokakeväinen vaiva – siitepölyallergia. Miten hoidan siitepölyallergian ja allergisen nuhan oikein?

Aloita allergialääkitys ajoissa

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa, että allergialääkitys pitäisi aloittaa noin viikko tai kaksi ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Tämä tarkoittaa useimpien allergiasta kärsivien suomalaisten kohdalla maaliskuun alkua.

Siitepölyä tulee nimittäin kaukokulkeumana jo helmikuussa. Ensimmäisinä oireita aiheuttavat pähkinäpensas ja leppä, ja niiden jälkeen ilmassa alkaa olla koivun siitepölyä. Kun allergialääkityksen aloittaa ajoissa, se tepsii paremmin eivätkä oireet ehdi äityä pahoiksi. ”Lääkityksen voi silti aloittaa missä vaiheessa tahansa siitepölykautta”, Vuorenmaa sanoo.  

Miten löydän oikeat allergialääkkeet?

Sopivimman allergialääkkeen löytää kokeilemalla, Vuorenmaa neuvoo. Siitepölyallergian oireita kannattaa hoitaa antihistamiinitableteilla, jotka lievittävät kaikkia allergiaoireita.Allergian paikallishoitoon voi käyttää nenäsuihkeita sekä silmäoireisiin silmätippoja. Monet allergialääkkeet ovat turvallisia myös raskaana oleville.

Käytä allergialääkkeitä säännöllisesti

Allergian hyvä hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana ylähengitysteiden oireet voivat painua alemmas keuhkoihin ja aiheuttaa astmaa. ”Jotkut allergikot käyttävät nenäsuihketta vain silloin tällöin, vaikka sitä pitäisi käyttää reippaasti koko siitepölykauden. Kortisonipohjaisia, allergisen nuhan hoitoon käytettäviä nenäsuihkeita voi käyttää turvallisesti läpi vuoden”, Vuorenmaa vakuuttaa.

Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet hoitavat allergista tulehdusta, mutta saattavat pitkään käytettynä kuivattaa nenän limakalvoja. Avuksi voi käyttää kosteuttavia suihkeita tai tippoja. Vuorenmaa on tavannut myös toistuvasti allergikkoja, jotka eivät aloita antihistamiinilääkitystä siksi, että pelkäävät lääkkeiden väsyttävän. ”Nykylääkkeet eivät kuitenkaan väsytä, vaan itse allergia saattaa viedä energian.”

Huuhdo nenää nenäkannulla, vältä pyykin kuivatusta ulkona

Lääkkeiden lisäksi hyvä apu tukkoiseen nenään on nenäkannu, jonka avulla voi huuhtoa allergeeneja pois nenästä. Kannun käyttö vaatii hiukan harjoittelua, mutta se kannattaa. Jos kotia haluaa tuulettaa, kannattaa ikkunoihin hankkia siitepölysuodattimet. Pyykin kuivausta ulkona on syytä välttää ja hiukset olisi hyvä huuhdella aina ennen nukkumaanmenoa, jotta niiden mukana ei kulkeudu siitepölyä tyynylle hengitettäväksi.

Ruuan käsittely auttaa ristiallergiaan

Suurimmalla osalla siitepölyallergisista on myös ristiallergioita tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Lista mahdollisesti allergiaa aiheuttavista ruuista on pitkä eivätkä läheskään kaikki reagoi kaikkiin.

Allergeenisuutta vähentää ruoka-aineiden käsittely eli kypsentäminen tai pakastaminen. Myös raastaminen voi vähentää esimerkiksi porkkanan aiheuttamia oireita. Poikkeuksia ovat pähkinä ja selleri, joista allergeenisuus ei häviä käsittelemällä. ”Ristiallergia ei todellakaan tarkoita sitä, että kaikki allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet pitäisi jättää pois ruokavaliosta. Yleensä oireet ovat lieviä kuten kitalaen tai korvien kutinaa tai iho-oireita”, Vuorenmaa muistuttaa.

Vakavammissa tapauksissa huulet alkavat turvota ja kurkussa tuntuu palan tunnetta. Tällöin allergiaa aiheuttavasta ruoka-aine kannattaa jättää pois. Etenkin pähkinän kanssa kannattaa olla varovainen.

Teksti: Suvi Huttunen