Koivuallergiset tuntevat vahvasti koivun kukintojen syklin. Noin joka toinen vuosi siitepölyä on erityisen runsaasti, ja tällainen allergikoille hankala kevät on juuri nyt. Norkkoja on paljon, mutta tulevaa siitepölyn määrää on edelleen hankala ennustaa, koska kelien vaikutus on suuri.

”Yöpakkaset ovat hidastaneet kukintaa ja jos kylmä jatkuu vielä pitkään, norkot saattavat paleltua ja silloin siitepölymäärä jää pienemmäksi”, kommentoi Allergia- iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Koivu on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja ja usein koivulle allergiset saavat oireita myös lepästä ja pähkinäpensaasta. Niiden siitepölyjä oli pieniä määriä Etelä-Suomessa jo ennen pääsiäistä.

Erota allergia flunssasta

Jos ei ole vielä kovin tuttu allergian kanssa, oireita voi olla hankalaa erottaa flunssasta. ”Allergialle on tyypillistä ihan kunnolla valuva ’vesinuha’. Jos antihistamiini tehoaa oireisiin, kyse oli allergiasta”, Vuorenmaa tiivistää.

Talven väistyessä kaduilta siivotaan hiekotussorat ja ilmassa on erityisen paljon katupölyjä, samaan aikaan siitepölyjen kanssa. Vuorenmaa kehottaa mahdollisuuksien mukaan välttämään ärsytystä. ”Kannattaa esimerkiksi välttää pölyisimpiä pääväyliä ja jos olo on kovin hankala, on hyvä käyttää hengityssuojainta. Mutta sen on silloin oltava sellainen, että se pitää pienhiukkaset ulkopuolella. Tällaisia tehokkaita suojaimia saa esimerkiksi rautakaupoista ja joistakin hyvin varustelluista apteekeista.”

Oma lukunsa ovat astmaatikot, joille allergiakaudet ovat erityisen hankalia. Siitepölyjen aikaan astmalääkkeitä voi joutua käyttämään kaksinkertaisen määrän. Jos astma ei ole tasapainossa ja hengityksen kanssa on ongelmia, hengityssuojaintakaan ei saa käyttää.

Aiheeseen liittyvää:

Nujerra oireet ajoissa

Allergiaoireisiin puree parhaiten nopea hoito. Antihistamiineissa on Vuorenmaan mukaan nykyisin hyvin tehokkaita vaihtoehtoja, jotka helpottavat oireita parissakymmenessä minuutissa.

Mikäli oireisiin tarvitsee myös paikallisesti vaikuttavia lääkkeitä, kuten silmätippoja ja nenäsumutetta, niitä tulisi käyttää jo pari viikkoa ennen oireiden alkamista. Normaalina keväänä tämä tarkoittaa useimmille allergisille maaliskuun alkua.

”Viimeistään silloin pitää puuttua asiaan, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Silmien ja nenän limakalvon ärtymistä ei saa päästää pahaksi, koska sitten oireita onkin jo hankalampi saada pois. Pitkään jatkuvat oireet saattavat myös painua alemmas keuhkoihin ja laukaista astman.”

Vuorenmaa muistuttaa, että allergiseen nuhaan tulee käyttää kortisonipohjaista sumutetta, koska nimenomaan kortisoni on se olennainen hoitava ainesosa. ”Niin sanotut avaavat lääkkeet saattavat olla tarkoitettuja tavalliseen flunssaan, eivätkä hoida allergiaa millään tavalla.”

Lääkesuihkeita käytettäessä tulee muistaa myös nenän kosteutus esimerkiksi A-vitamiinia sisältävällä suihkeella. ”Järjestys on tärkeä: ensin sumutetaan kortisonisuihketta ja annetaan sen vaikuttaa 15-30 minuuttia. Vasta sitten laitetaan perään kostuttava suihke.”

Seuraa omia oireitasi

Vuorenmaa kehottaa seuraamaan oireitaan ja suhtautumaan niihin vakavasti. Jos itsehoitolääkkeet eivät tehoa tai niitä tarvitaan säännöllisesti paljon, on syytä lähteä lääkäriin. ”Jos allergialääkkeitä joutuu joka tapauksessa käyttämään, ne kannattaa hakea reseptillä, koska silloin ne saa edullisemmin. Lääkäri myös tarkistaa, että lääkkeet ovat tarkoituksenmukaiset.”

Allergiaoireet saattavat viedä voimat niin pahasti, että se vaikuttaa arjessa jaksamiseen. Jos oireet ovat näin voimakkaat, Vuorenmaa kehottaa harkitsemaan siedätyshoitoa. ”Siedätyshoitoa tehdään lääkärin tarkkailussa ja siitepölyjen osalta se on mahdollista syksyisin, kun siitepölyä ei ole ilmassa.”

Koivun siitepölyn määrän vaihtelua voi seurata Turun yliopiston aerobiologian laitoksen Norkko.fi-palvelusta. Pääsiäisen tienoilla allergiakausi oli juuri alkamassa ja silloin päivityksiä tehtiin harvakseltaan, mutta kun kausi on kunnolla käynnissä, palvelu kertoo tiedot päivittäin.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella