Vinkit närästyksen hoitoon

Kun rintalastan takana kaihertaa ja polttelee, röyhtäys helpottaa oloa hetkeksi. Lääkkeet ovat kuitenkin pysyvämpi apu närästykseen. Erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoo närästyksen oireista ja antaa ohjeet sen lääkehoitoon.

Mistä närästys johtuu?

”Mahalaukun sisällön nousu ruokatorveen närästää. Hapan mahaneste virtaa väärään suuntaan, ellei ruokatorven alasulkija toimi kunnolla. Löystyneelle sulkijalle vatsaontelon paine on liikaa, joten se päästää mahanesteen väärään paikkaan, jopa suuhun saakka.

Haponnousua pidetään normaalina, kun se tapahtuu enintään 40 kertaa vuorokaudessa eikä kestä kerralla kauan. Normaali haponnousu on niin pientä, ettei ihminen välttämättä edes aisti sitä eikä sitä tarvitse hoitaa. Tuntuvia, arkea haittaavia oireita pitää hoitaa.

Tietyt elintarvikkeet, suuret ruoka-annokset sekä rasvainen ja suolainen ruoka aiheuttavat oireita närästykseen taipuvaiselle, ja siten ensisijaisena hoitona on niiden välttäminen. Oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi paprika, sipuli, suklaa, kahvi, alkoholi ja kaali. Myöhäisiä, juuri ennen nukkumaan menoa nautittuja aterioita kannattaa välttää, sillä vaaka-asennossa happo nousee herkästi ruokatorveen. Tulehduskipulääkkeet, rautavalmisteet ja eräät antibiootit saattavat aiheuttaa joillekin närästystä.”

Mitkä lääkkeet auttavat närästykseen?

”Satunnaista apua tarvitsevan kannattaa kysyä apteekista antasideja, jotka sitovat ja neutraloivat mahahappoja. Ne otetaan noin tunnin kuluttua ruokailusta ja ne vaikuttavat nopeasti. Koska ne vaikuttavat aineiden imeytymiseen, niiden ja muiden lääkkeiden väliin on hyvä jättää parin tunnin tauko.

Jos närästysoire kiusaa usein ja kerralla pitkään, puolikin päivää, kannattaa hankkia happoa vähentäviä lääkkeitä, H2-salpaajia ja protonipumpun estäjiä. Osa närästyslääkkeistä ei sovi kaikkien lääkkeiden kanssa käytettäviksi, joten apteekissa tulee aina mainita muista mahdollisesti käytössä olevista lääkkeistä. Ellei kotona ole valmiiksi lääkettä, ensiapuna voi nauttia maitoa. Se neutraloi mahahappoja.”

Miten närästyslääkettä käytetään?

”Ilman reseptiä myytävät närästyslääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Samalla kun ne poistavat oireen, ne saattavat piilottaa alleen lääkärin hoitoa vaativan sairauden, useimmiten refluksitaudin. Jos itsehoitolääke ei helpota oloa parissa viikossa tai oireet palaavat nopeasti lääkekuurin jälkeen, kannattaa lähteä lääkäriin. Hoitamattomana jatkuva närästys voi saada ruokatorven limakalvolle aikaan tulehduksen ja haavaumia sekä kaventaa ruokatorvea. Lääkäriä tarvitaan myös, jos närästykseen liittyy jokin muu, vakava oire, kuten nielemisvaikeus, laihtuminen, kuume, yleiskunnon lasku tai veri ulosteessa tai oksennuksessa.”

Vastaajana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila, HYKS.

Teksti: Virve Järvinen