Vinkit loma-apteekkiin

Milloin viimeksi olet kurkistanut lääkekaappiisi? Lomariennoissa lähin apteekki voi olla kaukana. Päivitä lääkekaappisi kesäksi, niin apu löytyy läheltä.

Hyvin varustettu lääkekaappi kuuluu jokaiseen kotiin. Sieltä pitäisi löytyä kipu- ja kuumelääkettä. Aikuisille sopivia ovat esimerkiksi Burana ja Disperin. Lapsille on syytä valita parasetamoli.

Ihottumia ja auringonpolttamia lievittää Orionin Hydrocortison -voide. Allergiaoireiden, kutinan ja hyttysen pistojen varalta on kaapissa hyvä olla antihistamiinia, kuten Histeciä. Ampiaisen tai mehiläisen piston tai kyynpureman sattuessa Kyypakkaus on ehdoton ensiapu.

Tukkoiseen nenään tepsivät Nasolin-tipat tai -sumute ja yskää lievittää yskänlääke, esimerkiksi Resilar tai Medipekt. Kun vatsa reistailee, oloa helpottavat ripulilääke Lopex, närästyslääke Zolt tai ummetuslääke Pegorion.

Lääkekaapissa kannattaa olla myös lääkehiiltä lääkemyrkytysten varalle. Lääkehiiltä ei saa käyttää kaikissa myrkytystapauksissa. Ennen hiilen nauttimista pitääkin ottaa yhteys asiantuntijaan, esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen.

Lääkkeiden lisäksi vakiovarustukseen kuuluvat kuumemittari, haavanpuhdistusaine, sidetarpeet sekä rasvataitokset, haavateippi, laastarit, pinsetit tikkujen poistamiseen ja pienet sakset, joita käytetään vain lääkitsemispuuhissa.

Teksti: Tuisku Pirttimäki