Verkkoapteekit täydentävät apteekkipalveluja

Osa suomalaisista apteekeista tarjoaa mahdollisuutta ostaa lääkkeitä myös verkossa. Verkkoapteekeissa asioidaan vielä harvakseltaan, mutta kiinnostus on kasvussa.

Apteekit palvelevat asiakkaitaan verkossa yhä monipuolisemmin. Jo noin 100 suomalaista apteekkia myy lääkkeitä verkossa. Verkkokauppa mahdollistaa lääkkeiden tilaamisen silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Suomalaisten apteekkien verkkopalvelut ovat yhtä turvallisia ja luotettavia kuin suomalaisten apteekkien muukin toiminta. Tilaukset käsitellään apteekissa luottamuksellisesti ja tilauksen yhteydessä on mahdollisuus pyytää apteekista lääkeneuvontaa puhelimitse.

Verkkoapteekissa on mahdollisuus ostaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä, mutta reseptilääkkeiden ostaminen verkkoapteekissa onnistuu ainoastaan sähköisellä lääkemääräyksellä. Reseptilääkkeiden osalta lääkeneuvonta on edellytys ostamiseen.

Verkkoapteekista tilatut lääkkeet toimitetaan oman valinnan mukaan kotiin, Postin pakettiautomaattiin tai valmiiksi maksettuna apteekkiin, jolloin asiointi sujuu nopeasti. Lääkeet pakataan niin, ettei paketin päältä voi päätellä toimituksen sisältöä.

Yhä useampi ostaa verkkoapteekissa

Suomalaiset käyttävät ahkerasti verkkopalveluita, mutta vain joka seitsemäs tietää, että kotimaisilta apteekeilta on mahdollista ostaa lääkkeitä verkossa. Tutkimuksen mukaan muutama prosentti suomalaisista on kuitenkin jo kokeillut näitä palveluita ostamalla lääkkeitä tai muita apteekin myymiä tuotteita verkkoapteekista. *

Viime marraskuussa toteutetussa tutkimuksessa selvisi myös, että yhä useampi on kiinnostunut tekemään ostoksia suomalaisessa verkkoapteekissa. Vastanneista 11 prosenttia aikoi tehdä ostoksia tulevien kuuden kuukauden aikana.

Kiinnostuneimpia apteekkien verkkokaupasta ovat nuoret aikuiset. Vierailut apteekkien verkkosivuilla ovat lisääntyneet sitä mukaa kun sinne on tullut enemmän tietoa ja palveluita.

Luotettavat, suomalaiset verkkoapteekit löytyvät listattuna lääketurvallisuusvirasto Fimean sivuilta.

*Tiedot ovat peräisin Taloustutkimuksen Yliopiston Apteekille 10.-28.11.2016 toteuttamasta kyselystä, johon vastasi 1 028 henkilöä.

teksti: Johanna Paasikangas-Tella