Vältä närästys juhlapyhinä

Närästys on aikuisilla tavanomainen vaiva. Juhlapyhien aikaan oireet usein lisääntyvät, mutta niiltä voi välttyä yksinkertaisilla keinoilla.

Närästys johtuu mahalaukun erittämästä suolahaposta, joka on noussut ruokatorveen. Sitä aiheuttavat muun muassa rasvainen, vähäkuituinen sekä voimakkaasti maustettu ruoka.

Juhlapyhinä on tarjolla runsaasti arjesta poikkeavia ruokia ja juomia, ja lisäksi stressi saattaa rasittaa vatsaa.

”Ärsyttävien aineiden nauttimiseen suosittelen harkintaa. Näitä ovat esimerkiksi rasvaiset ruoat, suklaa ja alkoholi”, sanoo gastroenterologi Petri Pesonen.

Pesonen muistuttaa, että erityisesti raskas iltasyöminen ja makuulle käynti heti syömisen jälkeen eivät ole hyväksi, koska silloin hapot nousevat helposti ruokatorveen.

Ulkoilu ja liikkuminen tukevat vatsan ja ruuansulatuksen normaalia toimintaa, joten niiden tuomasta hyvästä olosta kannattaa nauttia myös juhlapyhinä.

”Pirteä mieli ja hyvä yleiskunto ovat tärkeitä vatsan hyvinvoinnille”, Pesonen toteaa.

Oireet kuriin

Jos närästys vaivaa, kannattaa pienentää ja keventää ruoka-annoksia, pureskella ruoka rauhallisesti sekä lisätä kevyttä liikuntaa. Alkoholin käyttöä ja tupakointia tulee välttää. Yöaikaista närästystä voi helpottaa kohottamalla sängyn päätyä ylöspäin. 

Mikäli kotikonstit eivät tuo helpotusta, avuksi voi ottaa myös apteekista saatavat itsehoitotuotteet. Antasidit ovat lääkkeitä, jotka neutraloivat vatsan liikahappoisuutta.

“Monessa tapauksessa antasideilla saa närästysoireeseen helpotuksen. Jos kyseessä on refluksitauti, antasideja voi käyttää happosalpaajien tukihoitona. Antasidit tuovat helpotuksen nopeasti”, Petri Pesonen kertoo.

Happosalpaajat estävät mahahapon eritystä ja ovat tehokkaampia ja pitkävaikutteisempia kuin antasidit. Happosalpaajien vaikutus alkaa antasideja hitaammin.

“Kovaan närästykseen voi happosalpaajia käyttää viikon tai kahden kuurin. Jos oire palaa, suositellaan lääkärissä käyntiä”, Pesonen sanoo.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella