Vahva parasetamoliuutuus ilman reseptiä

Orion toi helmikuun alussa markkinoille uuden itsehoitolääkkeen, vahvan parasetamolivalmisteen, Para-Tabs 1 g 15 tablettia. Para-Tabs 1 g on tarkoitettu tilapäisen kuumeen ja kivun lievitykseen aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille. Se sopii odottaville ja imettäville naisille sekä henkilöille, jotka käyttävät verenohennuslääkettä.

Orionin parasetamolivalmistetta, Para-Tabsia, saa apteekeista nyt myös 1 gramman annoksena. Aiemmin valmistetta on ollut myynnissä 500 mg:n tabletteina sekä 50 ja 100 mg:n Para-Suppoina ja juomaan sekoitettavana Para-Hot-jauheena. Farmakologian dosentti Pekka Rauhala Helsingin yliopiston biolääketieteen laitokselta huomauttaa, että yhden gramman annosta saatetaan tarvita, jos kipu ei ole lievittynyt pienemmällä annoksella. ”Jos aiemmin vastaava kipu on helpottunut 500 milligramman annoksella, potilaan ei ole syytä käyttää vahvempaa annosta. Lisäksi on loogista, että isokokoinen raavas mies saattaa tarvita suuremman annoksen kuin pieni, hento nainen.” ”Ehdoton yläraja on parasetamolin käytössä on yhden gramman annos kolme kertaa päivässä”, Rauhala korostaa.

Iäkkäille ja lapsille

Iäkkäillä ihmisillä on usein käytössään lääkkeitä, jotka lisäävät verenvuotoriskiä. Tällaisia lääkkeitä ovat Rauhalan mukaan esimerkiksi asetyylisalisyylihappo, varfariini ja muut hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet sekä kortikosteroidit. ”Iäkkäillä potilailla on monesti myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, joihin tulehduskipulääkkeillä voi olla epäedullisia vaikutuksia. Parasetamolilla vastaavia vaikutuksia ei ole todettu, eikä sen ole havaittu vaikuttavan heikentävästi verenpainelääkkeiden tehoon.” Parasetamoli sopii pieninä annoksina lapsille kuume- ja kipulääkkeeksi. Parasetamoli sopii vaikuttavana aineena yleensä myös astmaatikoille, joille tulehduskipulääkkeet saattavat herkästi aiheuttavaa keuhkoputkien supistumisen.

Odottajan kipulääke

Rauhala muistuttaa, että parasetamolia ei tule käyttää, jos maksan tai munuaisten toiminta on heikentynyt tai jos potilaalla on muu maksan toimintahäiriö. ”Parasetamoli voi aiheuttaa myrkytystapauksissa maksavaurion. Runsaasti alkoholia käyttävillä on muita suurempi herkkyys vauriolle. Tällaisten potilaiden ei pidä ainakaan toistuvasti käyttää 1 gramman annosta.” Raskauden aikana suositeltavin kipu- ja kuumelääke on Rauhalan mukaan parasetamoli. ”Tulehduskipulääkkeitä tulisi välttää ensimmäisen raskauskolmanneksen ja erityisesti loppuraskauden aikana. Ne saattavat lisätä vuotoriskiä, pitkittää synnytystä ja altistaa sikiön valtimotiehyen ennenaikaiselle sulkeutumiselle”, Rauhala korostaa

Teksti: Katri Saukkonen