Tuoksuyliherkkyys yleistyy iän myötä

Tuoksuyliherkkiä on keskuudessamme paljon, arviolta 10-40 prosenttia, joista noin 90 prosenttia on naisia. Vaiva yleistyy iän myötä. Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen aiheuttamia fyysisiä oireita kuten silmien ja nenän limakalvojen ärtymistä, hengitysoireita, päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja ahdistusta.

Oireita aiheuttavaa mekanismia ei tunneta. Sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, allergologi Timo Helin HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta on kuitenkin havainnut, että esimerkiksi homeelle altistuminen saattaa laukaista vaivan. "Valtaosa tuoksuyliherkistä oppii elämään vaivan kanssa valitsemalla hajusteettomia pesuaineita ja kosmetiikkatuotteita sekä välttämällä ääritilanteita, kuten tupakansavussa seisoskelua. Oireiden voimakkuus kuitenkin vaihtelee paljon yksilöstä toiseen."

Ääriryhmille tuoksuyliherkkyys voi Helinin mukaan muodostua niin hankalaksi ongelmaksi, että se uhkaa jopa työkykyä. "Täysin tuoksuton maailma on mahdoton. Vaarana on, että tuoksuyliherkkä alkaa vältellä tiettyjä epämiellyttäviä tilanteita ja pahimmassa tapauksessa jää kotinsa vangiksi. Vaikka kyseessä on kiusallinen vaiva, sen vaikutukset arkeen pitäisi yrittää minimoida."

Ystäville ja työkavereille voi asiallisesti kertoa vaivasta ja kauniisti pyytää esimerkiksi rajoittamaan hajuveden käyttöä. Tuoksuyliherkkää ei tosin aina oteta vakavasti, ja hän kohdata vähättelyä niin lähipiirissään kuin terveydenhuollossa. Helinin mukaan vaivaan ei ole täsmälääkettä, mutta antihistamiini voi lievittää oireita.

Teksti: Tuisku Pirttimäki