Totta vai tarua heinänuhasta?

Allergioista liikkuu paljon uskomuksia ja urbaanilegendoja. Tarkista, ovatko tietosi ajan tasalla.

Väite: Elinikäisen siitepölyallergian kanssa on vain opittava elämään.
Tarua. Allergia voi parantua myös itsestään, ja yleensä oireet lieventyvät iän karttuessa. Jos allegia on lievä, on epätodennäköistä, että se pahenisi ajan myötä.

Väite: Koivulle allergisen kannattaa ottaa lääkkeitä jo ennen siitepölykautta.
Totta. Jos edellisenä vuonna on joutunut käyttämään allergialääkkeitä päivittäin, lääkitys kannattaa aloittaa viikkoa ennen kuin siitepölyä on ilmassa. Silloin lääkitys tehoaa paremmin, kuin jos se aloitettaisiin vasta oireiden ilmaannuttua ja limakalvojen jo ollessa ärtyneitä. Nenäsumutteita ja muita paikallishoitoja on tärkeä käyttää päivittäin, vaikka oireita ei joka päivä olisikaan.

Väite: Kissat aiheuttavat koiria useammin allergiaoireita.
Tarua. Kissat ja koirat aiheuttavat yhtä paljon oireita, mutta kissa on allergeenina voimakkaampi. Karvaiset lemmikit sekä linnut ja matelijat aiheuttavat allergiaoireita. Akvaario on allergisen varmin valinta, mutta kalojen ruoka voi aiheuttaa oireita. Moni kertoo, että ei saa omasta koirastaan oireita mutta naapurin samanrotuisesta saa. Tällöin on ajan myötä tapahtunut luonnollinen siedättyminen omaan koiraan.

Väite: Siedätyshoito kestää pitkään, mutta auttaa harvoja.
Tarua. Siitepölyallergian kolmevuotinen siedätyshoito auttaa useimpia. Allergiaoireet ja lääkkeiden tarve vähenevät selvästi, osalla vaiva paranee kokonaan. Siedättyminen on yksilöllistä. Jos kyseessä on lapsen vakava ruoka-aineallergia, kuten maito-, vilja- tai kananmuna-allergia, siedätyshoito on toteutettava lääkärin ohjeiden mukaan ja valvonnassa.

Väite: Kyypakkaus on hyvä ensiapu ampiaisen pistoon.
Totta. Jos pistosta saa mökillä pahan paukaman, kyypakkaus voi auttaa. Lisäksi voi ottaa antihistamiinia. Jos pisto aiheuttaa suun ja kurkun turpoamista sekä laajoja iho-oireita, tarvitaan adrenaliini-injektio. Vakavat reaktiot ampiaisen pistoon ovat harvinaisia.

Väite: Kaupunkilaiset ovat allergisempia kuin maalla asuvat.
Totta. Maalla eläinten parissa kasvaneilla lapsilla on vähemmän allergioita kuin kaupungissa varttuneilla. Elimistöllä ei ole kaupungin hygieenisessä ympäristössä tarpeeksi haasteita, ja immuunipuolustus voi reagoida ruokaa tai lemmikkejä vastaan.

Väite: Omena aiheuttaa suun kutinaa syödessä. En siis voi syödä omenoita.
Tarua. Puhutaan ristiallergiasta. Raakojen juuresten, vihannesten ja hedelmien proteiinit muistuttavat siitepölyn proteiineja, ja siksi ne aiheuttavat reaktion. Jos oireet ovat lieviä, omenaa voi ja kannattaa syödä ja totuttaa omaa kehoa ruoka-aineeseen.

Väite: Hyttysen piston aiheuttamaa kutinaa ei voi lievittää.
Tarua. Kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella. Ennen hyttysille altistumista kannattaa ottaa antihistamiinia, esimerkiksi Histeciä. Etukäteen otettu antihistamiini voi helpottaa kutinaa.

Teksti: Hasse Härkönen