Talvi kuivattaa lemmikin ihoa

Lemmikin ihoa kuivattaa ahkeran pesemisen lisäksi myös kuiva huoneilma. Se koettelee usein erityisesti allergisia koiria tai koiria, joilla on ihossa jokin muu perussairaus. "Ihon kuivumisessa on myös rotukohtaisia eroja. Esimerkiksi basseteilla on luonnostaan varsin rasvainen iho", eläinlääkäri Kirsti Schildt Vuosaaren Eläinklinikalta kertoo.

Allergisten koirien ja kissojen iho-ongelmia hoidetaan muun muassa antiseptisilla pesuilla. Kutisevalle iholle käytetään sille soveltuvia, esimerkiksi kaurajauhoa sisältäviä shampoita sekä hoitoaineita. Apua voivat tarjota myös suun kautta nautittavat rasvahapot. "Allergioissa on kuitenkin paljon eroja. Joillakin koirilla varsinaiset tulehdukset ovat talvella harvinaisempia, mutta ongelmat pahenevat kesällä."

Monen perusterveenkin koiran anturat saattavat kuivua loskassa ja maantiesuolassa tassutellessa. "Tällöin kannattaa käyttää erilaisia anturoita suojaavia tassuvahoja", Kirsti Schildt vinkkaa.

Hilseily, ärtynyt iho, karvanlähtö ja halkeilevat kynnet kertovat ihon ja karvapeitteen ongelmista. Tällöin apu voi löytyä rasvahapoista. Iho-ongelmaisten koirien ja kissojen hoitoon sopivat rasvahappoja sisältävät Aptuksen Eforion forte -kapselit, Biorion-tabletit ja Eforion öljy.

Teksti: Outi Pippuri