Siitepölykausi aluillaan – allergialääkitys käyttöön

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan kevään allergialääkityksen. Lääkitys tulisi aloittaa 1–2 viikkoa ennen siitepölykauden käynnistymistä. Siitepölyallergiaa sairastaa Suomessa joka viides.

Kauden aloittaa lepän ja pähkinäpensaan kukinnat. Turun yliopiston Aerobiologisen yksikön tiedotteen (20.3.) mukaan maan lounaisosissa on jo havaittu pieniä määriä lepän siitepölyä.

Lepän jälkeen kukkii koivu. Metsäntutkimuslaitos ennakoi, että tänä vuonna ilmassa on runsaasti koivun siitepölyä. Tämä tarkoittaa allergisille pitkäkestoista vesinuhaa, aivastelua ja hiekkaisuuden tuntua silmissä. Myös astmaoireet saattavat pahentua. Siitepölykautta jatkaa keskikesällä erilaiset heinät ja loppukesällä pujo. Kausi loppuu pakkasten tultua.

Siitepölyn lisäksi allergisia saattaa kiusata katupöly, joka paljastuu lumien sulettua. Allergia- ja astmaliitto neuvoo allergisia ulkoilemaan sateen jälkeen, ja ottamaan allergialääkkeen ennen ulkoilua. Muita oireita helpottavia keinoja ovat mm. hengityssuojaimet, pyykin kuivaus sisätiloissa ja hiusten pesu iltaisin.

Allergiaa lievittävät allergialääkkeet, kuten silmätipat, kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ja antihistamiinitabletit. Orionin apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita ovat mm. Histec-antihistamiinivalmiste ja Beclonasal Aqua -nenäsumute.

Siitepölytiedote