Siitepölyallergisille tulossa kenties helpompi kevät

Ennusteet lupailevat koivun siitepölyä vähänlaisesti, mikä tarkoittaa edellisvuotta mukavampaa kevättä koivun siitepölyallergisille – siis sadoilletuhansille suomalaisille. Oireilu on kuitenkin yksilöllistä.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa seuraamaan siitepölytiedotusta ja aloittamaan allergialääkityksen oireiden ilmaantuessa. Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, silmien, nenän ja korvien kutina sekä vesinuha. Oireet aiheuttavat väsymystä ja epämukavaa oloa, joten ne kannattaa hoitaa kunnolla. Allergialääkkeitä saa apteekeista myös ilman reseptiä.

- Jos oireet ilmaantuvat, aloita lääkitys antihistamiinilla, koska se alkaa tehota oireisiin heti. Paikallisesti hoitavan kortisonipohjaisen nenäsuihkeen käytössä on tärkeää säännöllisyys. Suihke vaikuttaa täydellä tehollaan reilun viikon päivittäisen käytön jälkeen, ohjeistaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Siitepölyallergiaa voi lääkitä samanaikaisesti sekä antihistamiinilla että paikallisesti hoitavilla lääkkeillä. Antihistamiinien käyttö on turvallista ja toisaalta ne pitävät tehonsa koko siitepölykauden ajan. Lääkitystä kannattaa jatkaa vielä pari viikkoa siitepölykauden päättymisen jälkeen.

Lisääntyykö siitepöly ilmastonmuutoksessa?

Ilmastonmuutos voi muuttaa siitepölytilannetta allergisten kannalta vaikeampaan suuntaan. Kun ilmasto lämpenee, allergiaa aiheuttavien kasvien levinneisyys laajenee. Lisäksi siitepölyä tuottavien kasvien kukintakausi aikaistuu ja pitenee.

- Toisaalta myös allergian hoitomuotojen valikoima laajenee. Siedätyshoito on hyvä apu jatkossakin voimakkaasti siitepölyallergisille. Suosittelemme siedätyshoitoon hakeutumista muutenkin jo ensi syksynä, jos kevät tuntuu vaikealta siitepölyallergian vuoksi, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta kannustaa.

Lähde: www.allergia.fi

Tutustu Orionin itsehoitoallergialääkkeisiin