Ampiaisen pistojen ja hyönteisten puremien hoito

Suomen kesän tavallisimpia pistäviä hyönteisiä ovat hyttynen, ampiainen, mehiläinen, kimalainen, mäkäräinen, hirvikärpänen ja paarma.

Herkkyys hyönteisten pistoille on voimakkainta alkukesästä ja lievenee loppukesää kohden. Hyönteisten piston aiheuttama reaktio johtuu aineista, joita hyönteisten sylki sisältää. Aineet voivat myös allergisoida, jolloin piston aiheuttama reaktio on tavallista voimakkaampi ja kestää pidempään. Pistoihin reagointi on yksilöllistä. Toisille yksi pisto voi aiheuttaa vaikeitakin oireita, toiset eivät edes huomaa pienimpiä pistoja.

Tiedätkö, miten saat lievitettyä hyttysenpiston kutinan tai ampiaisenpiston aiheuttaman kivun? Mikä on paras ensiapu käärmeenpuremaan? Katso tehokkaimmat hoitokeinot tästä jutusta.

Hyttysenpiston hoito: kutina kuriin

Hyttysenpistot eivät yleensä ole vakavia, mutta pistoille allergiset voivat saada niistä suuria ja kutisevia paukamia. Pisto aiheuttaa välittömästi pienen ohimenevän reaktion, joka saattaa kuitenkin voimistua vuorokauden kuluessa ja kestää jopa viikkoja.

Mäkäräiset ja polttiaiset aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Hirvikärpänen voi saada aikaan jopa kuukausia kestäviä paukamia yleensä päänahkaan. Paarmoista vain sokkopaarma aiheuttaa allergisia reaktioita, jotka voivat olla vaikeitakin. Hyttysen- tai paarmanpiston aiheuttamaa kutinaa voi helpottaa hydrokortisonivoiteella.

Paarmanpisto voi vaatia kortisonitabletin. Erittäin herkästi reagoiville lääkäri voi määrätä etukäteen sopivat valmisteet. Reseptivapaasti kortisonitabletti on saatavilla kyypakkauksesta.  Paukamia ei kannata raapia, sillä ne voivat ärtyä ja iho rikkoutua.

Ampiaisenpiston hoito: kylmähoito ja lääkitys

Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen pistot ovat kivuliaita ja voivat aiheuttaa pahan allergisen reaktion niille herkistyneille. Myös kaulaan tai pään alueelle osunut pisto voi olla vaarallinen, vaikkei allergiaa olisikaan.

Tavalliseen ampiaisenpistoon auttaa kylmä ja lisäavuksi voi laittaa hydrokortisonivoidetta. Allergiseen reaktioon voi ottaa myös kyypakkauksen kortisonitabletteja.

Mehiläisen pistin pitää irrottaa ihosta nopeasti. Pistokohta on hyvä asettaa lepoasentoon, jottei myrkky pääse leviämään. Pahasti allergiset voivat saada anafylaktisen shokin, johon auttaa vain ennakkoon hankitut lääkärin määräämät valmisteet.

Käärmeenpureman hoito: ensiapuna kyypakkaus

Käärmeenpuremaan on aina suhtauduttava vakavasti. Ensiapu kyynpuremaan ovat kyypakkauksen kortisonitabletit.  Raajaa ei saisi liikuttaa ja se pitäisi tukea lepoasentoon, ei kuitenkaan koholle.

Ainoa turvallinen lääke vakavaan allergiseen reaktioon, anafylaksiaan, on viiveettä annettava adrenaliiniruiske. Kyynpurema on aina syytä käydä näyttämässä lääkärille.

Teksti: Suvi Huttunen