Pehmeyttä pienen iholle

Lapsen iho oireilee eri tavoin eri ikäkausina. Kuiva iho kiusaa perheen pienimpiä etenkin talvikaudella. Neuvolalääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Hanna Salmenpohja antaa vanhemmille ohjeita pienen lapsen yleisimpien iho-ongelmien hoitoon.

Pienen lapsen iho kaipaa erityistä huolenpitoa talviaikaan, jolloin muun muassa kuiva huoneilma koettelee ihoa. Lasten yleisin iho-oire onkin kuivuus. Nummi-Pusulassa Uudellamaalla sijaitsevan perhekeskus Nupulan neuvolalääkärin Hanna Salmenpohjan mukaan vanhemmat tunnistavat yleensä nopeasti, jos lapsen iho ei voi hyvin. ”Neuvolakäynnillä vanhemmat voivat yhdessä terveydenhoitajan kanssa pohtia esimerkiksi ihottuman syytä. Tosin aina me ammattilaisetkaan emme sitä heti tunnista”, Salmenpohja toteaa.

Kuiva iho rakastaa rasvaa

Vastasyntyneiden yleisimmät iho-ongelmat ovat ihon herkkyys, kuivuus ja hilseily. Kuivan ihon hoitoon Salmenpohja suosittelee lumiukkorasvaamista. ”Voidetta täytyy olla riittävän paljon, jotta perusvoidetta tai lääkeainetta pääsee imeytymään tarpeeksi. Yleensä taipumuksena on levittää rasvaa liian vähän.” ”Bakteerit viihtyvät ärtyneessä ihossa, jos sitä ei pestä. Kylpiessä myös vanha rasva peseytyy pois, mikä on hyvä asia.” Lapsen voi kylvettää tai käyttää suihkussa vaikka joka päivä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Perusterveelle lapselle riittää yhdestä kahteen kylvetystä viikossa.

Kortisonia ei pidä pelätä

Imeväisikäisten yleisimpiä iho-ongelmia ovat sopimattoman ruoka-aineen aiheuttamat ihottumat, vaippa-alueen ihottumat ja tulehdukset sekä päänahan karsta. ”Vanhemmat reagoivat usein vaippa-alueen ihottumiin vaihtamalla vaippamerkkiä tai lisäämällä puhdistuksia ja rasvauksia.” Neuvolassa vaippa-alueen ihottumaa kuten muitakin ihottumia hoidetaan rasvauksilla, kortisonivoiteella, antimikrobisella voiteella tai näiden yhdistelmävoiteella. Paha tulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. ”Kortisonin käyttö on aivan paikallaan, kunhan sitä käyttää hallitusti ja jaksoittain korkeintaan kaksi viikkoa kerrallaan. Sitä ei tule levittää päällekkäin perusvoiteen kanssa.”

Päänahan karstaa Salmenpohja suosittelee hoitamaan apteekista saatavilla öljyillä tai rasvaisella perusvoiteella. Ensin päänahka rasvataan, minkä jälkeen se pestään, ja lopuksi karsta harjataan ja rapsutellaan pois.

Molluskoja ja märkärupea

Kolmevuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla yleisimmät iho-ongelmat ovat herkkäihoisuus, ihotulehdukset ja ontelosyylät eli molluskat. Molluskoja ilmaantuu erityisen herkästi kuiva- ja atopiaihoisille. Niitä voi yrittää ehkäistä rasvaamalla ihoa säännöllisesti. ”Yleensä molluskat paranevat itsestään eikä niitä hoideta mitenkään, mutta ongelmaiset molluskatapaukset on syytä lähettää jäädytyshoitoon ihotautilääkärille.”

Märkärupea on usein esimerkiksi suun tai nenän ympärillä. Märkärupea hoidetaan liottamalla ensin karstaruvet irti ja laittamalla sitten paikallisesti antibioottivoidetta. Laajoja tulehdusalueita hoidetaan paikallishoidon lisäksi suun kautta otettavalla antibioottikuurilla.

Kutinaa myös vaatteiden materiaaleista

”Myös vaatteiden materiaalit tai pyykinpesuaineet voivat ärsyttää ihoa. Esimerkiksi villa ja akryyli voivat aiheuttaa kutinaa tai ihottumaa”, Salmenpohja muistuttaa. Hyvä perustoimi on pestä kaikki ihoa koskettavat vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa. ”Suosittelen lapsiperheen käyttöön herkkäihoisten pesuaineita. Pesuaineen määrä kannattaa pitää melko vähäisenä”, Salmenpohja neuvoo.

Orionin perusvoiteet   

Teksti: Hanna Vilo