Stoppi flunssan oireille

Flunssaan ei ole lääkettä, mutta sen oireisiin saa apua eri valmisteista. Pasilan apteekin farmaseutin Van Len mukaan kurkkukipu on tyypillisin flunssan oire. Karheaan kurkkuun saa apua antibakteerisista ja puuduttavista imeskelytableteista ja syljeneritystä lisäävistä tuotteista. "Hunajalla on todettu olevan antibioottinen vaikutus, joten myös sitä sisältävät valmisteet sopivat kurkkukivun hoitoon", Le vinkkaa.

Nuhaan auttavat etenkin nenäsumutteet ja -tipat. Limakalvoja supistavia valmisteita ei kuitenkaan tule käyttää suosituksia pidempään. Keittosuolaliuokset ja -tipat sen sijaan sopivat pitkäaikaiseen käyttöön. Le muistuttaa myös kotikonsteista kuten sängyn päädyn korottamisesta. 30 asteen korottaminen helpottaa nuhaisen nukkumista.

"Yskää voi hoitaa myös esimerkiksi höyryhengityksellä, joka sopii sekä lapsille että aikuisille. Runsas nesteen nauttiminen auttaa puolestaan limaiseen yskään. Jos oireet eivät helpota viikon kuluessa tai henkeä ahdistaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen." C-vitamiinivalmisteita ja sinkkiyhdisteitä voi Len mukaan myös käyttää apuna flunssan torjunnassa.

Helpotusta kipuun ja flunssan -opas  

Orionin flunssavalmisteet

Teksti: Katri Saukkonen