Osta turvallisesti verkkoapteekista

Onko verkkoapteekista ostaminen turvallista? Miten ostan verkkoapteekista reseptilääkkeitä? Yliproviisori Anna Von Bonsdorff-Nikander Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta vastaa.

Kuka valvoo verkkoapteekin toimintaa?

Lääkelaki ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean määräykset sääntelevät lääkkeiden myyntiä kuluttajille internetin välityksellä. Verkkoapteekin ylläpitäminen edellyttää voimassa olevaa apteekkilupaa.

Mitä valmisteita verkkoapteekista voi ostaa?

Verkkoapteekista voit ostaa käsikauppatavaroita ja itsehoitolääkkeitä. Sähköisen reseptin eli eReseptin myötä verkkoapteekit saavat ottaa valikoimiinsa myös reseptilääkkeet.

Miten reseptilääkkeiden kauppa käytännössä toimii?

Reseptilääkkeitä ostaessasi tunnistaudutjärjestelmäänhenkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai muulla vahvan tunnistamisen menetelmällä. Tunnistauduttuasi verkkoapteekkiin annat apteekin farmaseuttiselle henkilökunnalle luvan käydä reseptikeskuksessa katsomassa lääkemääräyksiäsi. Sen jälkeen henkilökunta ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai muulla turvallisella menetelmällä. Keskusteltuaan kanssasi apteekki toimittaa halutut lääkkeet.

Saanko verkkoapteekin asiakkaana lääkeneuvontaa?

Itsehoitolääkkeiden kaupassa saat lääkeneuvontaa aina halutessasi. Reseptilääkkeitä ostaessasi lääkeneuvonta on pakollista.

Voinko tarvittaessa palauttaa tilaamani lääkkeet?

Toisin kuin verkkokaupassa yleensä, verkkoapteekista ostetuille lääkkeille ei ole palautusoikeutta. Palautusoikeus on toki voimassa, jos lähetys on viallinen tai siinä on väärät tuotteet.

Miten lääkkeet pakataan ja kuljetetaan?

Verkkoapteekin on pakattava ja kuljetettava ostokset siten, että ne ovat yhtä laadukkaita kuin jos asiakas kävisi ostamassa ne itse apteekista.

Mistä saan lisätietoja verkkoapteekin laillisuudesta?

Laillisen verkkoapteekin tunnistat linkistä, jota klikkaamalla päädyt Fimean luetteloon laillisista apteekin verkkopalveluista. 

Asiantuntijana yliproviisori Anna Von Bonsdorff-Nikander Fimeasta

Teksti: Leena Filpus