Ykköstä vai kakkosta?

Ykköstyypin diabeetikolla on täydellinen insuliinipuutos, eikä hän selviä ilman insuliinihoitoa. Ykköstyypin diabetes alkaa usein lapsena tai nuoruudessa. Kakkostyypin diabetes puolestaan kehittyy vähitellen ja hitaasti. "Lisäksi on kohtuullisen iso ryhmä diabeetikkoja, jotka ovat ykkös- ja kakkostyypin välissä. Heillä sairaus alkaa aikuisiässä ja insuliinin puute kehittyy kohtuullisen nopeasti muutamassa vuodessa", sanoo lääketieteen lisensiaatti, diabeteslääkäri Timo Valle.

Diabeteksen huima lisääntyminen kiihtyi huimasti 1990-luvun puolivälissä. Syynä on länsimainen elämäntapa: ihmiset istuvat yhä enemmän ja ovat yhtä ylipainoisempia. Diabetestutkimus on kasvanut samaa vauhtia sairauden yleistymisen kanssa. "Kakkostyypin diabeteksen hoito on kehittynyt oleellisesti viime vuosina. Uusia, kokonaan uudella tavalla vaikuttavia lääkkeitä on tullut useita, ja lisää on tulossa lähitulevaisuudessa", Valle sanoo. "Hoito on muuttunut yksilöllisemmäksi, ja kakkostyypin diabeetikkoja hoidetaan nyt paljon paremmin kuin aikaisemmin. Parikymmentä vuotta sitten lääkkeistä käytössä olivat vain insuliini, metformiini ja sulfonyyliureat."

Diabeteksen taustalla voi olla kymmeniä erilaisia geenivaihteluita, ja potilaan tilanteen mukaan yksilöity hoito on tehokasta. Genetiikkaa on tutkittu hyvin paljon viimeksi kuluneen 10-15 vuoden aikana. Uudet lääkeaineet ovatkin tutkimustyön hedelmiä. "Vähän kauempana tulevaisuudessa yksilöllinen hoito tulee perustumaan siihen, että jo etukäteen verinäytteen perusteella tiedetään, millainen hoito sopii potilaalle parhaiten", Valle kuvaa kehitystä.

Vaikka diabetestutkimusta tehdään erittäin paljon, työsarkaa riittää edelleen. Ykköstyypin diabeteksen hoito ei ole kokenut mullistusta vaan se on hyvin samankaltaista kuin 10 tai 15 vuotta sitten. Ennaltaehkäisevää tai parantavaa hoitoa ykköstyypin diabetekseen ei ole löydetty. "Kakkostyypin kohdalla tiedetään, miten sairautta ehkäistään, mutta sairauden hoidossa on edelleen paljon tekemistä", Valle sanoo. Hänen mukaansa ennaltaehkäisevä työ pitäisi kohdistaa nuoriin ja sen tulisi olla nykyistä laajempaa. "Diabetes on ennen kaikkea yhteiskunnan ongelma. Yhteiskunta kannustaa istumaan, ja nuoret istuvat tietokoneen ääressä nykyään hyvin paljon. Ylipaino ja liian vähäinen liikunta ovat suurimmat riskitekijät."

Voisiko minulla olla diabetes? Tee tyypin 2 diabeteksen riskitesti. Samalla kannattaa testata  omat ruokailutottumukset ja laskea oma painoindeksi. Mikäli et sairastakaan diabetesta vielä, omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa. 

Teksti: Hasse Härkönen