Olipa kerran kolme proviisoria

Satavuotisen historiansa aikana Orion on ollut mukana monenlaisessa liiketoiminnassa konepajateollisuudesta makeisten valmistukseen. Pääpaino on kuitenkin koko ajan ollut lääkeliiketoiminnassa.

Orionin perustamispäivä on 21.9.1917, jolloin kolme nuorta proviisoria - Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Walkama -allekirjoittivat yhtiösopimuskirjan. Yhtiön tarkoitus oli sen mukaan "valmistaa, myydä ja välittää kemiallisia sekä lääkitys- ja hygienisiin tarkoituksiin tarvittavia aineita, Helsingin kaupunki kotipaikkanaan."

" Suomalaisuus oli merkittävä tekijät Orionin perustamisen taustalla. Ylipäänsä tuohon aikaan suomalaisuusaate ja suomenkielisyys olivat monelle tärkeitä ihanteita", Orionin lääketieteellinen asiantuntija, erikoislääkäri Pekka Järvensivu kertoo.

Ensimmäinen Orionin valmistama tuote oli Bellistol-aseöljy. Ensimmäiset lääkkeet tulivat markkinoille 1920-luvun alussa. "Alkuaikojen tuotanto oli ylipäänsä pientä. Vasta 1930-luvulla perustettiin oma tehdaslaitos", Järvensivu toteaa.

1930-luvun loppuun mennessä Orion oli jo noussut Suomen suurimmaksi lääkeyhtiöksi.

Lisää Orionin 100-vuotiaasta historiasta voi lukea täältä