Näin saat vatsan toimimaan myös matkoilla

Stressi saattaa aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ummetusta. Myös matkailijalle ummetus on ripulin ohella tuttu kiusa.

Oireet

Töissä ja perheen kiireisessä arjessa tulee ajoittain tilanteita, jolloin oma hyvinvointi saattaa jäädä vähäiselle huomiolle. Kiireessä tulee toisinaan syötyä mitä sattuu, ja liikunnallekaan ei välttämättä löydy aikaa.

Kiireen ohella myös matkustelu laittaa vatsan koville. Matkoilla syödään erilaisia ruokia kuin kotona, ja erilainen bakteerikanta saattaa myös tehdä tepposet. Ripuli on päässyt pilaamaan monen loman, mutta myös ummetus on valitettavan yleinen reissuseuralainen.

Hoito

Normaalia vatsan toimintaa edistää terveellinen, kuitupitoinen ruokavalio. Kuituja saa runsaasti esimerkiksi kasviksista ja täysjyväviljasta. Jotta suoli toimisi hyvin, on tarpeen myös juoda riittävästi vettä. Vaikka olo olisi tukala, kannattaa voinnin mukaan myös liikkua. Liikunta auttaa ylläpitämään normaalia aineenvaihduntaa ja suolen toimintaa.

Apteekista saa ummetuksen hoidossa eri tavoin vaikuttavia valmisteita. Saatavilla on esimerkiksi pehmeästi vaikuttavaa laksatiivia, joka sisältää natriumpikosulfaattia.  Natriumpikosulfaatti vaikuttaa suolessa paikallisesti ja niin rauhallisesti, että vaikutus ei pääse yllättämään. Tippamuotoista täsmälääkettä on helppo sekoittaa juuri tarvittava määrä esimerkiksi veteen tai mehuun missä vain.

Erityisesti matkoilla voi olla vaikea varmistaa ruokavalion sopivuus, joten varsinkin herkkävatsaisen kannattaa varata mukaan myös pieni matka-apteekki.

Milloin lääkäriin

Jos ruokavalion parantaminen, liikunnan lisääminen ja veden juominen eivät tuo helpotusta tai apteekista saatavat valmisteet eivät viikon kuluessa auta, on syytä käydä lääkärissä. Lääkäriin on syytä lähteä myös, jos ummetus aiheuttaa kovia kipuja tai on muita hälyttäviä oireita kuten veristä ulostetta tai yleiskunto heikkenee.

Picorion 7,5 mg/ml tipat

Picorion on täsmäapu ummetukseen, jos…
- vatsaasi ummettaa helposti esimerkiksi stressin, herkuttelun tai matkustelun vuoksi.
- haluat nopean, mutta pehmeän ratkaisun oireeseen.

Picorion sopii ummetuksen hoitoon 25–60-vuotiaille. Pienessä pakkauksessa Picorion-tipat on helppo ottaa matkalle mukaan ja annostella tarvittava määrä juomaan missä ja milloin tahansa. Lääkettä saa käyttää ilman lääkärin määräystä korkeintaan viikon.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella