Näin hypit turvallisemmin trampoliinilla

Pomppu, loikka, voltti – trampoliinilla hyppely on kivaa! Mutta se voi olla myös vaarallista. Helsingin Töölön sairaalan vastaava osastonlääkäri, ortopedi Vincent van Iterson on itse asiassa sitä mieltä, etteivät trampoliinit sovi kotikäyttöön ollenkaan. ”Trampoliini on siitä hankala, että se on kiva silloin, kun hypitään yhdessä toisten kanssa tai tehdään temppuja. Mutta nämä ovat juuri niitä asioita, jotka tekevät siitä erityisen vaarallisen.”

van Itersonin mukaan trampoliini sopii hauskaksi ja hyväksi välineeksi ensisijaisesti sirkuskoulujen ja puuhaparkkien kaltaisiin paikkoihin, joissa hyppiminen on valvottua. Trampoliinia puolustellaan usein sillä, että se saa lapset liikkumaan ja kehittää motoriikkaa. ”Tähän on kuitenkin monia muita, turvallisempia keinoja”, van Iterson toteaa.

Jos kuitenkin suunnittelee trampoliinin hankintaa kotipihalle, alla olevilla van Itersonin ohjeilla vauhdikkaasti harrastuksesta voi tehdä hieman turvallisempaa.

Lue trampoliinin käyttöohjeet

Noin puolet trampoliinivammoista johtuu siitä, että turvaohjeita ei lueta tai noudateta. Ohjeiden noudattamisella vältyttäisiin monelta turhalta vammalta.

Käytä trampoliinin turvaverkkoa

Putoaminen maahan tai trampoliinin kovan muovireunan päälle voi aiheuttaa vakaviakin vammoja. Putoamisvammat voi ehkäistä käyttämällä turvaverkkoa.

Hypi trampoliinilla aina yksin

Vammat syntyvät yleisimmin törmäystilanteissa, joissa trampoliinilla hyppii kerrallaan useampi kuin yksi lapsi. Trampoliinilla pitäisikin hyppiä aina yksin.

Ei voltteja eikä muita temppuja

Volteista alas tullessa käsi voi jäädä huonoon asentoon muun ruumiin alle tai polvi vääntyä. Myös vakavat niskavammat ovat mahdollisia.

Valvo hyppimistä

Jos jotain sattuu, vamma voidaan hoitaa tehokkaammin, jos aikuinen on nähnyt tilanteen ja osaa kertoa siitä. Trampoliini ei sovi alle 6-vuotiaille.

Teksti: Suvi Huttunen