Näin ehkäiset vatsavaivat matkalla

Yleisin vatsavaiva matkalla on turistiripuli. Myös ummetus, närästys, ruokamyrkytys tai ilmavaivat hankaloittavat monen lomailua. Syynä vaivoihin on yleensä joko erilainen bakteerikanta, ruokavalion muutos, pitkä lento, liikunnan puute tai matkan aiheuttama stressi ja jännitys.

Etenkin eksoottisemmissa kohteissa turistiripuli vaanii suurta osaa matkailijoista. Vatsavaivoja voi kuitenkin yrittää ehkäistä sekä etukäteen että matkan aikana. Näillä keinoilla vatsasi voi paremmin matkalla.

1. Juo vain puhdasta vettä
Puhdas vesi on kaikkein tärkein vatsavaivojen, ja etenkin ripulin, ehkäisyssä. Jos vesijohtovesi ei ole varmasti puhdasta ja juomakelpoista, kannattaa aina juoda pullovettä. Jos et ole varma, että jääpalat on tehty pullovedestä, kannattaa pyytää juoma ilman jäitä.

2. Syö kypsennettyä ja laadukasta ruokaa
Kylmät kastikkeet, majoneesit, jäätelö ja kylmät salaatit ovat erinomaisia bakteerien kasvualustoja. Pyri syömään kypsennettyä ja tuoretta ruokaa sekä hedelmiä, jotka voit kuoria. Ravintolan ulkonäkö ei välttämättä kerro mitään ruuan laadusta, mutta yleisestä hygienian tasosta voi päätellä jotain. Kannattaa myös suosia paikkoja, joissa paikallisetkin syövät, ja joissa käy paljon asiakkaita.

3. Desinfioi kädet
Käsien pesu ja desifiointi käsidesillä ennen ruokailua ja wc:ssä käynnin jälkeen tuhoaa ison osan bakteereista. Pöpöt tarttuvat yleisimmin juuri omien käsien kautta. Vaikeissa hygieniaoloissa voi desinfioida myös wc-istuimen renkaan, hanat ja muita pintoja.

4. Käytä maitohappobakteereja
Maitohappobakteerit sopivat kaikille. Maitohappobakteerikuuri kannattaa aloittaa pari päivää ennen matkaa, syödä niitä koko matkan ajan ja vielä pari päivää matkan jälkeen.

5. Syö kuituja ja liiku
Matkalla ruokavalio muuttuu ja liikunta jää helposti vähiin. Seurauksena voi olla ummetus, turvotus tai närästys. Pidä huolta, että pelkän rannalla makaamisen lisäksi liikut riittävästi, juot runsaasti vettä ja saat ruuasta tarpeeksi kuituja. Myös runsas alkoholin käyttö ja tulinen ruoka voivat ärsyttää vatsaa, joten pysy kohtuudessa.

Jos vatsakipuun liittyy kuumetta, ripuli tai oksentelu on rajua ja se kestää pitkään, on aina syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

Juttua varten on haastateltu farmaseutti Henri Miettistä Lauttasaaren Kirkkoapteekista.

Teksti: Suvi Huttunen